طراحی نحوه و زمان بازی مستلزم آشنایی معلم با خصوصیات سـنی و رشـدی دانـش آمـوزان است، همان طور که میدانیم به دلیل پیچیدگی رفتار و شخصیت انسانی مشکل است که قضاوت عمومی درباره ی دانش آمـوزان داشـته باشـیم. دانـش آمـوزان دارای خصوصیات و رفتارهای متعددی هستند. لذا معلمان باید به طور مـنظم خصوصـیات دانـش آمـوزان را بـه منظـور کمک به آنها تجزیه و تحلیل کرده و مشکلات فردی آنها را مورد مطالعه قرار دهند. داشتن اطلاعات عمـومی در مورد خصوصیات کودکان، معلمان را در یاری رسانی و درک بیشتر دانش آموزان کمک میکند. ابعـاد مختلـف رشد انسان از قبیل رشد ذهنی، اجتماعی، جسمی، عاطفی و اخلاقی از یکدیگر جدا نیستند. تغییر در یک زمینـه از رشد بر جنبههای دیگر نیز اثر میگذارد. جدا کردن جنبه های مختلف رشد عاقلانه به نظر نمی رسد و جـدا کـردن آنها صرفا به دلیل تسهیل در بررسی و مطالعه فرآیند رشد میباشد.مختصرا به برخی از خصوصیات رشدی دانش آموزان این دوره اشاره میگردد.
آموزش مهارت های حرکتی و ورزشی یکی از اهداف اختصاصی تربیـت بـدنی اسـت. اهـداف مهـارتی در دوره ی ابتدایی، پایه ی مهارت های پیچیده ورزشی در دوره های تحصیلی آتی اسـت. آمـوزش الفبـای حرکتـی، توسـعه ی الگوهای حرکتی بنیادی، تقویت و تکامل مهارتهای ادراکی حرکتی، مهارتهای حفظ تعادل و رشد تواناییهـای هماهنگی و عصبی عضلانی از اهداف اصلی آموزش دوره ی ابتدایی هستند. دریک برنامه ی تدریس در دوره ی ابتدایی باید الفبای حرکت را شـناخت و بـا اسـتفاده از آنهـا جمـلات و عبـارات حرکتی زیادی را نشان داد. آشنایی با زبان حرکت به ویژه برای معلمان دوره ی اول ابتدایی ضروری است.
الفبای حرکت به دو گروه تقسیم میشود.۱) الگوهای حرکتی ۲) مفاهیم حرکتی . الگوهـای حرکتـی،افعـال یـا اعمال حرکتی و مفاهیم حرکتی، قیدهای حرکتی هستند که شکل و چگونگی حرکت در فضا را نشان مـیدهنـد. الگوها یا افعال حرکتی به دو دسته ی حرکات انتقالی و دستکاری تقسیم میشوند. درحالی که قیدهای حرکتی به چهار گروه طبقه بندی میشوند که اجزای ادراکی و مبنای ترکیب الگوهای حرکتی یا نحوه و شکل اجرای آنهـا را تشکیل میدهد.
آگاهی بدنی
دانش آموزان باید با اجرای حرکات مختلف، توانایی حرکتی قسمتهای مختلف بدن را بشناسند.آگاهی بدنی سبب میشود که فرد راه های زیادی را برای اجرای حرکت و مهارت انتخاب نموده و نشـان دهـد یـاحرکات خاصی را در قسمتی از بدن کنترل نموه و سایر اندامها را حرکت دهد. آگاهی بدنی پـیش نیـاز مهمـی درمهارت های آینده بوده و باعث میشود کودک تعادل خود را حفظ کند، شکل ها و وضعیتها و حالات مختلفـی بـا بدن و حرکات بدنی به خود گیرد، در یک محدوده یا فضای مشخص حرکت کند یا حرکات انتقـالی را بـه خـوبی اجرا نماید. آشنایی با قسمتهای مختلف بدن و آگاهی از کارکرد هر کدام با استفاده از حرکات هـل دادن و فشـار دادن اشیاء، شکلهای حرکتی متقارن و نامتقارن، تاب و نوسان اندامها و بسـیاری از حرکـات دیگـر بـرای رشـد آگاهی بدنی و حرکتی نیاز است.
آگاهی فضایی
برای رشد مهارتهای حرکتی، کودکـان بایـد از فضـای شخصـی و عمـومی حرکـت بـدن و اندامهای بدنی خود و دیگران آگاه باشند تا از برخورد با اشیاء و افراد اجتناب کنند و بـه راحتـی در جریـان بـازی حرکت و فضاسازی داشته باشند. درک فضایی و مکانی با تمرین فعالیتهای مختلف در جهات، سـطوح، راه هـا و ابعاد بدست میآید. جلو، عقب، طرفین، بالا و زیر (جهت حرکت)، پایین، وسـط و بـالای بـدن (سـطوح حرکـت)، منحنی، مستقیم، زیگزاگ (راه حرکت) و نزدیکی یا دوری حرکت (ابعاد حرکت) باید در فضای شخصی و عمـومی با استفاده ازحرکات و الگوهای مختلف تمرین شوند تا آگاهی فضایی کودک برای مهارتهـای ورزشـی افـزایش یابد.
مهارت های ضروری
دو بخش اساسى مهارت ها در تربيت بدنى، حرکات پايه و آمادگى جسمانى است. در سال هاى چهارم ، پنجم و ششم (دوره دوم ابتدایی) حرکات پايه جاى خود را به مهارت هاى پايه ى ورزشى مى دهند ولى آمادگى جسمانى به عنوان يک عامل اساسى در جهت تقويت سلامت جسمى و عملکرد حرکتى دانش آموز در تمامى پايه ها جايگاه ويژه اى خواهد داشت. در واقع، تمامى تلا شها در بخش مهارتى بر ارتقاى سطح آمادگى جسمانى و حرکتى دانش آموزان معطوف است. دانش آموزان در قالب کلاس هاى مهارتى به تمرين پرداخته و معلم نيز از طريق مشاهده ى رفتارها و يادآورى آنچه در کلاس دانشى و از طريق تعامل فراگيرى شده است به تسهيل و تصحيح روند يادگيرى مى پردازد؛ به عبارت ديگر، دانستنى هاى مورد نياز بايد قبل از کلاس مهارتى از سطح مناسبى برخوردار شده باشند تا در هنگام تمرين مهارت ها، نيازى به طرح مجدد آن ها نباشد و روند تمرين کند نشود. تمرين حرکات پايه از سطح ساده همچون راه رفتن آغاز مى شود و در طىّ سه پايه ى اوّل (دوره اول ابتدایی) تکميل مى گردد. علاوه بر پيش بينى تمرين هريک از حرکات پايه به صورت يک واحد آموزشى، جلساتى نيز به ترکيب مهارت ها اختصاص يافته است؛ زيرا در نهايت، کسب مهارت در تلفيق و اجراى اين حرکات در طى عمل مورد نظر است. و بازى ها به عنوان ابزارى اساسى به کمک تمرين تلفيقى حرکات پايه مى آيند و نقشى تعيين کننده در فرايند آموزش ترکيب حرکات پايه ايفا مى کنند. نکته ى مهمّ ديگر، شناخت مفاهيم از طريق واسطه قرار دادن اين حرکات است؛ به عبارت ديگر، افزايش آگاهى هاى دانش آموز از بدن، فضا، جهات، زمان و بسيارى از مفاهيم ديگر از طريق تلفيق آن ها با حرکات پايه و نيز اجرا ميسر مى شود. نکته ى قابل تأمل ديگر، کسب آمادگى جسمانى است. آمادگى جسمانى به دليل اجزاى متنوع نه گانه ى آن، که در بخش آمادگی جسمانی به آن اشاره شد ، نه تنها دردوره اول و دوم ابتدایی بلکه در دوره هاى تحصيلى بعد نيز مورد تأکيد واقع مى شود تا ضمن کسب توانايى در هريک از اجزا، به عنوان عاملى تعيين کننده در سلامتى براى دانش آموز شناخته شود و در بين عادات زندگى حال و آينده ى او جايگاه ويژه اى پيدا کند
به آن دسته از حرکات گفته مى شود که بدن را در جهت افقى يا عمودى از جايى به جاى ديگر منتقل میکنند. فعاليت هايى مثل را ه رفتن، دويدن، لی لی کردن، با پرش رفتن، تاختن (يورتمه رفتن) و جهيدن از اين دسته حرکات اند.
را ه رفتن
اين حرکت بدن را در فضا به جلو، عقب، در خطّ منحنى يا راست انتقال مى دهد. در واقع، راه رفتن عمل انتقال وزن بدن است. در اين حرکت، وقتى يک دست و پاى مخالف آن به جلو حرکت مى کند، هم زمان، دست و پاى ديگر به عقب مى روند. يک پاى فرد همواره روى زمين قرار دارد.حرکت بايد موزون باشد و به راحتى انجام شود و نيز سر و گردن به صورت قائم قرار گيرند. فرد بايد به طرف جلو نگاه کند.
دويدن
دويدن، راه رفتن سريع است؛ با اين تفاوت که در يک لحظه، هنگامى که بدن به طرف جلو حرکت مى کند، دو پا با زمين تماس ندارند. در اين حرکت، زانوها بيشتر خم شده و پاها از زمين بيشتر بلند مى شوند و با نيروى زيادترى بر روى زمين قرار مى گيرند. بدن هم کمى به طرف جلو خم مى شود. در دويدن نيز وقتى يک پا به عقب حرکت مى کند، دست مخالف به طرف جلو مى آيد. تعويض مستمر موقعيت دست و پا بايد به شکل موزون و هماهنگ انجام شود.
لی لی کردن
در اين حرکت، وزن بدن از روى يک پا مجدداً بر روى همان پا منتقل مى شود. در حرکت بدن به طرف بالا، انگشتان پا آخرين قسمت پا هستند که از روى زمين جدا مى شوند. بازوها براى کشيدن بدن به فضاى بالاى سر به سرعت به طرف بالا حرکت مى کنند. فرود بر روى همان پايى که لى لى را انجام مى دهد، صورت مى گيرد. بلافاصله پس از فرود، وزن بدن از روى پنجه به پاشنه منتقل مى شود. لى لى را با هر دو پا بايد انجام داد.
به پهلو دويدن، سر خوردن
اين حرکت، ترکيبى از جهش کوتاه و گام برداشتن است که معمولاً از پهلو اجرا میشود. يک پا به عنوان پاى راهنما همواره در جلو قرار دارد. پس از پرش کوچکى به پهلو، وزن بدن به روى پنجه ى پاى راهنما منتقل مى شود. براى نزديک کردن پاى پشت به راهنما، يک گام کوچک به پهلو برمى داريم.
با جهش رفتن
اين حرکت، ترکيبى از يک جهش کوتاه و يک گام بلند است. فرد به حالت فنرى روى يک پا به طرف جلو پرش مى کند و در حالى که روى همان پا فرود مى آيد، با پاى ديگر يک گام بلند به جلو برمى دارد و وزن بدن خود را به آن منتقل مى کند. از تاب دست ها براى توازن در حرکت استفاده مى شود.
با پرش رفتن
اين حرکت، همان حرکت دويدن است؛ با اين تفاوت که ارتفاع زانو و مچ پا در اين حرکت بالاتر از دويدنِ معمولى قرار مى گيرد و در حالى که بدن از زمين جدا شده است، وزن آن از روى يک پا بر روى پاى ديگر منتقل مى شود. نيروى جدا شدن از روى زمين توسط پاى اتّکا تأمين مى شود و بدن از زمين اوج گرفته و در فضا قرار مى گيرد. جدا شدن از روى زمين با يک پا انجام مى شود و در همين حال، دست مخالف در عقب قرار مى گيرد. در اين حالت، فرود روى پاى ديگر و در حالى که زانو خم شده است، انجام مى شود. جهيدن را در حالت ايستاده نيز مى توان انجام داد ولى بهتر است ابتدا کودک چند قدم بدود و اين حرکت را در حالت دو انجام دهد.
چهارنعل رفتن
در اين حرکت، يک پا جلو قرار دارد و پاى ديگر در عقب به دنبال آن کشيده مى شود. وزن بدن از پاى جلو به پاى عقب منتقل مى شود و سپس، بلافاصله از پاى عقب مجدداً به پاى جلو انتقال مى يابد. زانوها کمى خم مى شوند تا اين حرکت نرم انجام گيرد.
فرود و توقف
فرود عبارت است از انتقال از سطحى به سطح ديگر. از بالاى يک جعبه بپريد و روى دو پا فرود آييد. زانوها را خم کنيد؛ وزن بدن را روى پنجه هاى پا نگه داريد و بدن را به وضعيت قائم درآوريد. اتخاذ وضعيت ساکن پس از هر حرکت را توقف میگویند. براى ايستادن به هنگام دويدن يا با پرش رفتن، زانوها را تا حدودى خم کرده، بدن را کمى به عقب متمايل کنيد و پاى سرعت گير را به سرعت جلو بگذاريد.
جاخالى دادن
اين مهارت حرکت تند و تيزى است که بدن را از دسترس فرد يا يک شئ دور مى کند. اين کار از طريق تغيير حرکت بدن براى جلوگيرى از برخورد با مانع يا تغيير مسير شيئى که در حال نزديک شدن است، انجام مى شود. تغيير حرکت سريع به مسير ديگر، از برخورد جلوگيرى مى کند. براى اين کار، زانوها در حين حرکت به جلو خم مى شوند تا مرکز ثقل بدن به زمين نزدي کتر گردد. سپس، بدن با چرخش از جهت اصلى خود دور مى شود.
به آن دسته از حرکات گفته مى شود که در آن ها بدن در محلّ استقرار خود باقى مى ماند و حرکات حول محورهاى حرکتى مفاصل اجرا مى شوند. حرکات غيرانتقالى از جهت حرکت و حفظ تعادل بدن در ارتباط با نيروى جاذبه ى زمين جايگاه مهمى دارند. حرکاتى که حول يک محور انجام میشوند مثل چرخاندن يا چرخيدن، خم کردن يا خم شدن و کشيدن اندام ها در همين دسته قرار دارند. در کنار اين حرکات مى توان به بلند کردن، جابه جايى اجسام، کشش و فشار توسط بدن نيز اشاره کرد.
بستن و باز کردن
بستن به معناى جمع کردن يا تا کردن و باز کردن به معناى کشيدن اندام هاى بدن است. اين دو حرکت با هم انجام مى شوند؛ مثل: باز کردن و بستن انگشتان دست.
چرخيدن و پيچيدن
چرخيدن عبارت است از چرخش بدن يا يکى از اعضاى آن در فضا. هنگام چرخش کل بدن، سطح اتکا از حالتى به حالت ديگر تغيير مى کند. چرخش يکى از اعضاى بدن در نتيج هى پيچيدن اعضاى مجاور پيش مى آيد؛ مثلاً با گردش ران به داخل و خارج، پا نيز به داخل و خارج مى چرخد و با چرخش سر، گردن نيز حرکت دورانى انجام مى دهد. پيچيدن يعنى چرخش بدن يا بخشى از آن به دور محور خود، در حالى که سطح اتکاى آن ثابت است. حرکات پيچيدن و چرخيدن، همانند حرکت باز شدن و خم شدن، به وسيله ى ساختار مفاصل درگير در حرکت قابل تشخيص اند. بالاتنه ممکن است حول محور ستون فقرات (مهره ها) در ناحيه ى کمر بپيچد (پيچ بخورد).
به آن دسته از حرکات گفته مى شود که مستلزم وارد کردن ضربه يا گرفتن نيروى يک شیء توسط اندام هاى بدن باشد. پرتاب، دريافت، ضربه زدن با پا، کنترل کردن و ضربه زدن با دست در اين دسته از حرکات قرار دارند توسعه ى حرکات پايه در سه مرحله تکامل و توسعه مى يابد؛ مرحله ى اوّل از بدو تولد تا ۲ سالگى است. در اين مرحله، دامنه ى ظهور حرکات پايه از کودکى به کودک ديگر فرق مى کند. در مرحله ى دوّم که از مشخصات سنين چهار و پنج سالگى است، هماهنگى و توازن حرکات بهبود مى يابد و کودک کنترل بيشترى بر حرکات خود دارد. البته هنوز ضعف حرکتى و فقدان تعادل روانى در حرکات به چشم مى خورد؛ چون، برخى از الگوها به درستى اعمال نم ىشوند. بسيارى از افراد بزر گسال ممکن است به جهت عدم توجه به تجرب هى حرکتى در دوران کودکى، هنوز در مراحل اوّليه ى چنين حرکاتى مثل پرتاب کردن، ضربه زدن و گرفتن باقى مانده باشند. مرحله ى آخر رشد حرکات پايه در سنين شش و هفت سالگى روى مى دهد. در اين مرحله، بايد فرصت کافى براى اجرا و تجربه فراهم شود. کودکان از اين مرحله با نسبت هاى مختلفى از موفقيت عبور مى کنند. برخى ممکن است در رشد حرکتى تأخير داشته باشند؛ در حالى که سايرين پيشرفت زيادى کرده و به سرعت از آن عبور کنند.
اين مرحله به شکل ترکيب کليه ى اجزاى يک الگوى خاص و به صورت يک عملکرد هماهنگ و مؤثر نمايان مى شود. کودک با افزايش سن، افزايش آمادگى جسمانى و حرکتى و انجام دادن تمرين، توانايى حرکتى بيشترى مى يابد. او مى تواند سريع تر بدود و اشيا را دورتر پرتاب کند. يک الگوى حرکتى به طور مستمر پالايش مى يابد و با الگوهاى کامل حرکتى ديگر ترکيب شده و سرانجام، در فعاليت هاى ورزشى به کار گرفته مى شود.
پرتاب از بالا
افراد راست دست، توپ را در دست راست بالا مى گيرند. دو انگشت اوّل در بالاى توپ، انگشت سوّم و چهارم در طرفين توپ و انگشت شست براى حمايت در زير توپ قرار مى گيرند. نبايد کف دست با توپ تماس داشته باشد. توپ بايد هم اندازه با توپ تنيس روى ميز باشد. پاها از هم باز و وزن بدن بر روى دو پا تقسيم مى شود. پاى چپ در جلو قرار میگیرد و شانه ى چپ به طرف هدف میچرخد. بدن با زاوي هى ۹۰ درجه از هدف دور م ىشود. وقتى دست راست به عقب مى رود و پشت سر در سطح گوش قرار مى گيرد، وزن بدن به پاى عقب منتقل مى شود. آرنج دست به طرف عقب و بازو موازى با زمين قرار م ىگيرد. مچ دست به طرف عقب خم میشود.
هنگام رها کردن توپ، پاى جلو به حالت کشيده و در جهت هدف قرار دارد. شانه ها با چرخش بدن به حالت موازى با هدف قرار مى گيرند و مفصل ران به جلو حرکت مى کند. بازو با حرکت نيم دايره به جلو کشيده میشود. دست از کنار گوش عبور میکند وآرنج و مچ دست باز م ىشود و به حالت مستقيم قرار میگيرد. توپ از دو انگشت اوّل رها مى شود و قدرت چرخش بازو را به طرف پايين و در عرض بدن هدايت مى کند و بدن به شکلى مى چرخد که شانه ى دست پرتاب کننده به طرف هدف نشانه مى رود.
پرتاب از پايين
پرتاب از پايين، پرتابى سرعتى است و زمانى که فرصت کم است يا مجال عقب کشيدن دست براى پرتاب پس از استقرار وجود ندارد، از آن استفاده مى شود. در اين نوع پرتاب،طرز قرار گرفتن توپ در دست به قرار زير است.
شست دست بالا، انگشت اوّل و دوّم زير و انگشت سوم و خم شده « پرتاب از بالاى دست » چهارم در طرفين. بدن پيش از و توپ نيز پايين تر از سطح شانه نگ ه داشته مى شود. بازو به عقب کشيده شده، آرنج خم میشود و دست به موازات زمين، مختصرى به عقب تاب برمى دارد. مچ دست نيز به عقب خم مى شود. پاى جلو کشيده شده و بازو در عرض بدن، در سطح کم و هم زمان با تعقيب مسير توپ به جلو تاب برمى دارد. شست دست بالا، انگشت اوّل و دوّم زير و انگشت سوم و خم شده « پرتاب از بالاى دست » چهارم در طرفين. بدن پيش از و توپ نيز پايين تر از سطح شانه نگه داشته مى شود. بازو به عقب کشيده شده، آرنج خم میشود و دست به موازات زمين، مختصرى به عقب تاب برمى دارد. مچ دست نيز به عقب خم مى شود. پاى جلو کشيده شده و بازو در عرض بدن، در سطح کم و هم زمان با تعقيب مسير توپ به جلو تاب برمى دارد.
دريافت (گرفتن)
هنگام دريافت، اگر توپ بالاتر از کمر قرار بگيرد، دست ها و انگشتان شست به طرف بالا قرار مى گيرند اما وقتى توپ پايين تر از کمر دريافت شود، انگشتان کوچک کنار هم و دست ها به طرف پايين قرار مى گيرند. پاها در امتداد توپ به طرف جلو و از هم بازند. اگر توپ روى زمين باشد، بازيکن براى مواجه شدن با آن بايد به طرف جلو حرکت کند. وقتى توپ دريافت شد، بايد آن را به طرف بدن کشيد.
ضربه زدن با پا
وارد کردن نيرو از طريق ساق يا خود پا به اشيا را ضربه زدن با پا مى گويند. ضربه زدن به يک شیء ساکن، اساس ضربه زدن به يک شیء متحرک و ضربه زدن به توپ قبل از رسيدن آن به زمين است. هنگام ضربه زدن، پاى اتکا در کنار شیء قرار مى گيرد. پاى ضربه زننده با زانوى خميده از مفصل ران آزادانه در مسيرى قوسى شکل به طرف هدف حرکت مى کند. با تماس پا با شیء، مفصل زانو باز شده و بدن براى حفظ تعادل به عقب متمايل میشود. آ نگاه پاى ضرب هزننده در جهت پرواز شیء به حرکت خود ادامه مى دهد. دست ها (بازوها) به آزادى و نرمى در جهت خلاف پاها حرکت میکنند. در طول ضربه، چشم ها روى شیء متمرکز مى شوند.
ضربه زدن با دست
در اين نوع ضربه زدن، از دست يا يک ابزار (چوب) براى وارد کردن نيرو به يک شیء ساکن و متحرک استفاده مى شود. اندازه، طول و وزن ابزار ضربه زننده و ويژگى هاى شیء موردنظر بر الگوى حرکتى اثر مى گذارد. براى ضربه زدن (ضربه زدن با چوب)، بدن به صورت عمود بر خطّ پرواز توپ پرتاب شده قرار مى گيرد. پاها (در وضعيت راه رفتن) به صورت پس و پيش به فاصله ى يک گام و به عرض شانه دور از هم قرار مى گيرند. تنه به عقب مى چرخد، سنگينى به پاى عقب منتقل میشود و چوب در وضعيت تاب به عقب قرار میگيرد. تا لحظه ى تماس، پرواز توپ با چشم ها دنبال مى شود. وزن بدن به پاى جلو و پس از ضربه، به جهت ضربه انتقال مى يابد. با هدايت مفاصل ران و تنه، آن ها در جهت تغيير وزن چرخش پيدا مى کنند. دست ها براى تماس به جلو حرکت مى کنند، در جهت پرواز (پس از ضربه) کشيده مى شوند و به حرکت خود ادامه مى دهند.
بازی : اتومبیل یا هواپیما.
مهارت : دویدن.
وسایل : ————–
تعداد دانش آموزان : ۳۰ تا ۴۰ نفر.
نحوه استقرار : دایره ای.
روش اجرا : بسته به تعداد نفرات موردنظر براى گروه، نفرات را از ۱تا ۴يا ۶شماره گذارى مى کنيم. شماره هاى ۱پيکان، شماره هاى ۲ رنو، شماره هاى ۳سمند الى آخر نامگذارى مى شوند. نفر آزاد، نام يکى از اتومبيل ها را صدا مى کند و کليه ى شماره هاى مربوط به آن نوع در جهت عکس عقربه هاى ساعت به دور دايره مى دوند و مجدداً به محلّ اوّل برمى گردند و تلاش مى کنند تا به داخل دايره بروند و فرد آزاد را لمس کنند. اوّ لين کسى که فرد آزاد را لمس کند، مسابقه ى آن نوع اتومبيل را مى برد. وقتى کليه ى اتومبيل ها مسابقه دادند، فرد آزاد اعلام مى کند « برنده ها» و برندگان شروع به مسابقه دادن مى کنند و برنده ى برندگان مشخص مى شود.
تغييرات:
۱ــ استفاده از اسامى هواپيماها و … (هواپيماى مسافربرى، هواپيماى شناسايى، هواپيماى جت(
۲ــ تغيير مهارت ها به لى لى کردن، با پرش رفتن و …
بازی : بپا بی جا نمونی !
مهارت : دويدن، شروع سريع، توقف سريع.
وسایل : ———————
تعداد دانش آموزان : ۱۸ تا ۲۴ نفر.
نحوه استقرار : دایره ای.
روش اجرا : افراد گروه به صورت ۳دايره تودرتو قرار مى گيرند. براى بازيکنان هر دايره اسم گذارى مى شود؛ مثلاً دايره ى داخلى ماهى،دايره ى وسط پلنگ و دايره ى بيرونى پرنده. يک نفر در وسط که نفر آزاد است اسم يکى از دايره ها را صدا مى زند. افراد آن دايره سريعاً جاى خود را عوض مى کنند. نفر آزاد تلاش مى کند يکى از جاهاى خالى را اشغال کند. درصورت موفقيت، نفرى که بدون جا مانده است جاى نفر آزاد را خواهد گرفت.
بازی: پشت به پشت یار.
مهارت : دويدن، چرخيدن، فريب دادن و فرار.
وسایل : —————-
تعداد دانش آموزان : ۱۲ تا ۱۶ نفر.
نحوه استقرار : پراکنده ــ به صورت دو به دو.
روش اجرا : فرد آزاد اعلام مى کند «پشت به پشت». هر بازيکن بايد با يار خود «پشت به پشت» بايستند. سپس فرمان «رو در رو» داده مى شود. دو يار رو در روى هم قرار مى گيرند و دست مى دهند. در شروع مجدد و اعلام «پشت به پشت»، بازيکنان بايد يار خود را عوض کنند. در اين موقع، فرد آزاد سعى مى کند يک يار براى خود انتخاب کند. فردى که بدون يار مى ماند، جاى يار آزاد را خواهد گرفت.
بازی : دو دایره.
مهارت : با پرش رفتن، تاختن و لى لى کردن.
وسایل : ———————-
تعداد دانش آموزان : ۸ تا ۲۴ نفر.
نحوه استقرار : دو دایره.
روش اجرا : دانش آموزان به شکل دو دايره ى هم مرکز مستقر مى شوند. تعداد نفرات يک دايره (داخلى) بيشتر از ديگرى است (يک نفر) با علامت معلم، دانش آموزان شروع به انجام حرکت با پرش رفتن برخلاف جهت يکديگردردايره مى کنند تاعلامت ديگرى داده شود. سپس هر دانش آموز تلاش مى کند يک يار از دايره ى ديگر برای خود بگيرد.يک نفر باقى مى ماند که يار نخواهد داشت وى بايد جريمه بپردازد. جريمه ى او انجام يک شيرين کارى، خواندن يک سرود و … خواهد بود.
بازی : توپ هدف گیری.
مهارت : پرتاب کردن، فريب دادن و فرارکردن.
وسایل : یک عدد توپ.
تعداد دانش آموزان : ۹ تا ۱۰ نفر.
نحوه استقرار : دایره ای.
روش اجرا : هريک از بازيکنان روى يک نقطه مى ايستند. بازيکن آزاد به همراه توپ در وسط قرار مى گيرد. با صداى سوت، همه جاى خود را عوض مى کنند و بازيکن آزاد سعى مى کند يکى از آنها را با توپ بزند. توپ به هر بازيکنى اصابت کند، او جاى بازيکن آزاد را مى گيرد.
بازی : ضربه به توپ با پا در داخل دايره.
مهارت : ضربه زدن با پا و کنترل کردن.
وسایل : یک عدد توپ فوتبال.
تعداد دانش آموزان : ۱۲ تا ۱۸ نفر.
نحوه استقرار : دو تيم يا گروه در يک دايره.
روش اجرا : هريک از بازيکنان تلاش مى کند با ضربه ى پا توپ را از بين پاهاى دو بازيکن مقابل خود عبور دهد. اگر موفق شد يک امتياز براى تيمش منظور مى شود. اگر بازيکن توپ را از بالاى سر بازيکنان تيم مقابل بيرون بفرستد،تيم حريف يک امتياز دريافت مى کند.
بازی : سریع باش!
مهارت : پرتاب کردن، دريافت کردن.
وسایل : توپ پلاستيکى واليبال.
تعداد دانش آموزان : ۱۲ تا ۱۸ نفر.
نحوه استقرار : امدادى خطى با فاصله ى يک متر بين هر بازيکن با بازيکن کنارى.
روش اجرا : کلاس را به ۴ گروه تقسيم کنيد. يک نفر سرگروه در رأس هر تيم که به شکل خطى مستقر شده قرار مى گيرد. سرگروه توپ را براى يکى از بازيکنان پرتاب مى کند و او توپ را برمى گرداند. به محض اين که آخرين بازيکن توپ را گرفت، سرگروه فرياد مى زند « بروگوشه » و به طرف سرخط مى دود. حال آخرين نفر سرگروه است. تيمى که زودتر به وضعيت شروع برمى گردد برنده خواهد بود.
بازی : وسطى داخل مربع.
مهارت : پرتاب، فريب و فرار (جاخالى دادن).
وسایل : توپ واليبال.
تعداد دانش آموزان : ۱۲ تا ۱۶ نفر.
نحوه استقرار : به شکل مربع.
روش اجرا : اعضاى تيم شماره ى ۱ در پايگاه هاى تعيين شده بر روى مربع قرارمى گيرند واعضاى تيم شماره ى۲ دروسط مربع مستقر مى شوند. بازيکنان تيم شماره ى ۱ شروع به پاسکارى مى کنند ودر يک لحظه، ناگهان يکى از بازيکنان اقدام به زدن بازيکنان تيم شماره ى ۲ مى کند. اگر توپ به بازيکنان اصابت نکند، مجدداً پاس کارى ادامه مى يابد. اگر توپ به بازيکنان داخل دايره اصابت کند،بازيکنان تيم شماره ى۱ شروع به دويدن دورپايگاه ها مى کنند تاوقتى که بازيکن ى که توپ به اواصابت کرده است توپ را بردارد وفرمان«ايست»بدهد.پس از ايستادن بازيکنان، او تلاش مى کند با توپ، يکى از آنها را بزند. بازيکنانى که موفق به زدن حريف مى شوند يک امتياز به نفع تيم خود مى گيرند. تيمى که بازيکنانش جاخالى مى دهند و مورد اصابت قرار نمى گيرند نيز يک امتياز دريافت خواهند کرد. بازى تا امتياز ۱۰ ادامه مى يابد. پس از آن دو تيم جاى خود را باهم عوض مى کنند.
لازم به يادآورى است که همکارى نفرات تيمى که دراطراف مربع مستقر شده اند و توپ را در اختيار دارند، ضرورى است.
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه ششم درس اول / پرش جفتی ضربدری طرز اجرا: مطابق تصوير دانش آموز در مرکز ضربدر قرار می گيرد. با علامت
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه پنجم درس اول / تمرين سازما ندهى ، گروه بندى و ارز شيابى تشخيصى اهداف کلی کسب مهارت در شناخت مفاهيم
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه سوم درس اول / حرکات پایه اهداف کلی: لی لی کردن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با لى لى کردن صحيح
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه اول درس اول / حرکات پايه اهداف کلی: مهارت در راه رفتن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با ايستادن و راه
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه دوم درس اول / مهارت در حرکات پايه ( بررسى ميزان يادگيرى در پايه ى اوّل ) اهداف کلی: بررسى ميزان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با مفهوم فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعاليت جسمانی: به هر گونه حرکت بدن گفته
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی نحوه آموزش مهارت های حرکتی آموزش مهارت های حرکتی (مرحله پياده کردن هدف) آموزش مهارت های حرکتی با هر روش تدريسی
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با الفبای حرکتی خصوصیات سنی و رشدی دانش آموزان دبستانی طراحی نحوه و زمان بازی مستلزم آشنایی معلم با خصوصیات
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه چهارم درس اول / آشنايى با سازماندهى، گروه بندى و ارزش يابى تشخيصى اهداف کلی مهارت در شناخت مفاهيم از طريق
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی بازی در برنامه درس تربیت بدنی بازی چیست و در برنامه درسی تربیت بدنی چه جایگاهی دارد؟ شروع بازی را میتوان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی توصیه هایی برای معلمان توصيه هايی برای معلمان در آموزش محتوای برنامه به تعداد جلسات آموزشی در طول سال تحصيلی طراحی
با اسپرت آموز به روز باشید!