به هر گونه حرکت بدن گفته می شود که از روی اختيار، توسط انقباض عضلات ايجاد گردد و موجب افزايش مصرف انرژی در بدن شود. حرکت بدن موضوع و محور اصلی فعاليت جسمانی است، از اين رو هر کاری غير از نشستن و خوابيدن فعاليت جسمانی بشمار می رود. زندگی بدون حرکت برای انسان قابل تصور نيست و حرکت بخشی از زندگی روزمره است که شدت آن در برخی از فعاليت های جسمانی مثل نوشتن روی کاغذ، بستن دکمه و يا فشار روی دکمه های رايانه، کم و در برخی ديگر از فعاليت های جسمانی مثل بازی فوتبال، بالا رفتن از پله يا … بيشتر است.
فعاليت جسمانی را می توان به دو نوع کلی تقسيم کرد :
دستيابی به سلامتی از دلايل اصلی شرکت در فعاليت های جسمانی است. با شرکت در برنامه های کلاس تربيت بدنی و فوق برنامه های ورزشی و انجام فعاليت های جسمانی در حد مطلوب، می توان از داشتن وزن مناسب و جسم نيرومند اطمينان حاصل کرد. منظور از فعاليت جسمانی مطلوب، انجام تمرينات شديد ورزشی نيست؛ بلکه انجام کارهای شخصی توسط خود دانش آموزان. کمتر استفاده کردن از وسايلی همچون آسانسور يا استفاده نکردن از وسايل نقليه درمسافت های کوتاه، مشارکت فعال داشتن در کلاس درس تربيت بدنی و انجام بازی و ورزش های مفرح در اوقات فراغت، را می توان به عنوان نمونه هايی از فعاليت جسمانی مطلوب برای دانش آموزان نام برد.
اصطلاحی با مفهوم وسيع است که افراد گوناگون، معانی متفاوتی از آن دارند. به همين دليل، تعريف دقيق از آن کار ساده ای نيست. تعريف انجمن آمادگی جسمانی ورزشی، به آنچه که ما در برنامه درس تربيت بدنی دنبال می کنيم . ” آمادگی جسمانی، توانايی انجام فعاليت های روزانه با قدرت، هوشياری، بدون خستگی بی مورد نزديک تر است. بر اين اساس و انرژی فراوان، همچنين لذت بردن از سرگرمی های اوقات فراغت و توانايی روبرو شدن با موارد اضطراری پيش بينی نشده است “
امروزه با ورود فناوری به زندگی مردم،کم تحرکی خطر جدی است که حتی کودکان و نوجوانان ما را تهديد می کند. به گونه ای که با برهم زدن ترکيب بدنی کودکان، متأسفانه شاهد افزايش تعداد دانش آموزان با مشکل اضافه وزن و چاقی در مدارس و کاهش سطح آمادگی جسمانی در بين دانش آموزان هستيم. درس تربيت بدنی به عنوان طلايه دار سلامت می تواند سهم عمده ای در حفظ و ارتقای آمادگی جسمانی دانش آموزان و شکل گيری رفتارهای درست برای داشتن زندگی فعال و سالم داشته باشد. از اين رو موضوع آمادگی جسمانی از اصلی ترين محورهای درس تربيت بدنی در مدارس است . تلاش کرده ايم با ارائه نکات لازم معلمان را در اجرای هرچه بهتر و مؤثرتر تمرينات آمادگی جسمانی ياری رسانيم . همه ما علاقه منديم که کودکان و نوجوانان را در دستيابی به آمادگی جسمانی ياری رسانيم. اين همياری بايد به گونه ای باشد تا از زندگی پويا و کاميابی در فعاليت های ورزشی لذت ببرند. تمرينات بايد در پديدآوردن احساس خوب، نگرش مثبت وعملکرد مناسب در خانه، مدرسه و ميادين ورزشی به کودکان کمک کند.
در اکثر منابع و متون ورزشی اعم از مبانی تربيت بدنی و فيزيولوژی ورزشی از آمادگی جسمانی تحت عنوان آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی و آمادگی جسمانی مرتبط با اجرا يا حرکت يا مهارت نام برده اند.
به آن دسته از اجزای آمادگی جسمانی که با سلامت فرد در ارتباط است، گفته می شود. اين بخش از آمادگی جسمانی با توسعه و نگهداری عوامل پيشگيری و درمان کننده بيماری ها و تأمين کننده سلامت در ارتباط است. بهبود اجزاِء ياد شده علاوه بر بهبود سلامت، در قابليت عملکرد و حفظ يک الگوی زيستی سالم مؤثر است. اجزاِء آمادگی جسمانی در ارتباط با سلامت عبارت اند از:
به آن بخش از اجزای آمادگی جسمانی گفته می شود که فرد برای انجام هر چه بهتر مهارت های حرکتی و موفقيت در مسابقات و رقابت های ورزشی به آن نيازمند است . به عبارت ديگر، اين بخش از آمادگی جسمانی به توسعه و حفظ عواملی مربوط است که باعث اجرای بهتر فعاليت های بدنی و رشته های ورزشی می شود .
هر رشته ورزشی، مهارت ها و ويژگی های خاص خود را دارد که متناسب با اين مهارت ها و ويژگی ها، بايد نيازهای مطلوب اجزای آمادگی جسمانی برای اجرا، شناسايی و درجهت دستيابی به آنها برنامه ريزی شود. اجزای آمادگی جسمانی مرتبط با اجرا يا مهارت عبارت اند از:
تذکر: اين نکته لازم است که هر دو نوع آمادگی جسمانی به نوعی با هم ارتباط دارند. به طوری که اجزای آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی، علاوه براينکه برای زندگی سالم ضروری است، درعملکرد مهارت های حرکتی نيز مهم هستند. از طرف ديگر، بايد توجه داشت افرادی که در رشته های مختلف ورزشی فعاليت دارند نيز بايد به اجزای آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی توجه داشته باشند.
معنای کلمه استقامت يعنی پايداری و در اصطلاح، به مدت زمانی که فرد بتواند فعاليتی را با شدت معين اجرا کند، گفته می شود.برای بهبود استقامت قلبی تنفسی از راه ها و روش های گوناگون می توان بهره جست . به طورکلی تمامی فعاليت هايی که در زمان طولانی قابل اجرا هستند، می توانند در روند پيشرفت کارايی قلبی تنفسی مؤثر باشند . اما برای تقويت اين قابليت مهم، بايد با اصول و روش قابل قبول و علمی به تمرين پرداخت.
با فعاليت هايی مانند راه پيمايی، دويدن، شناکردن، کوهپيمايی، دوچرخه سواری، طناب زدن، دوچرخه ثابت (ارگومتر)، نوارگردان (تردميل) و مانند آن که بتوان آن را در مدت زمان طولانی و شدت مناسب ادامه داد، می توان به تقويت استقامت قلبی تنفسی پرداخت. به اين گونه فعاليت ها اصطلاحاً فعاليت های هوازی می گويند. بنابراين يکی از اصول اساسی فعاليت های هوازی، مداومت آن است.
معلمان تربيت بدنی لازم است قبل از اقدام به انجام فعاليت های مرتبط با قابليت قلبی تنفسی به نکات زير توجه نمايند:
شايد شنيده باشيد که کودکان نبايد با وزنه تمرين کنند يا از تمرينات مقاومتی سود ببرند چراکه ممکن است نه تنها برای آنها سودمند نباشد، بلکه با فشار روی عضلات رو به رشد، باعث آسيب ديدگی آنها نيز بشود. تحقيقات متعدد نشان داده است که نه تنها اين نگرش غلط است، بلکه تمرينات مقاومتی روند رو به رشد دختران و پسران را در اين سن تسهيل می کند.
مطالعات چندسال گذشته مؤيد آن است که تمرينات مقاومتی ابزار مؤثر و کارآمدی در آماده سازی عضلات کودکان و نوجوانان است؛ مشروط برآنکه مقاومت در نظر گرفته شده مناسب باشد و با احتياط بيشتری انتخاب شود يا افزايش يابد، به نکات ايمنی به طورکامل توجه شود و نظارت کافی در انجام تمرينات لحاظ شود.نتايج پژوهشگران نشان داده است که درهمه گروه های سنی از فعاليت های آماده سازی می توان سود برد و اين گونه تمرينات می تواند برای آنها مفرح و لذت بخش باشد. يادمان باشد تمرينات و فعاليت های مقاومتی، صرفاً وزنه تمرينی نيست بلکه يک شيوه طراحی پيشرونده با مقاومت های مناسب است که عضلات اسکلتی را به صورت تدريجی تقويت می کند. استفاده از وسايل مختلف، وزنه های آزاد، کش، توپ های طبی، وزن خود کودک و … می تواند شرايطی را ايجاد کند تا علاوه بر تقويت عضلات، اين فرصت را به وجود آورد تا تنوع بيشتری در فعاليت ها ايجاد کرد. اين عمل جذابيت فعاليت را برای کودکان افزايش می دهد.
ذکر اين نکته ضروری است که قبل از انجام تمرينات مقاومتی، کودکان از نظر روانی آمادگی پيدا کنند و نسبت به اين گونه تمرينات نگرش مثبتی پيدا کرده و سپس به اجرا بپردازند. شرکت منظم در تمرينات مقاومتی، شرايط مساعدی را مهيا می سازد و کودکان را برای ورزش های تخصصی بهتر آماده می سازد.
متخصصين در زمينه فيزيولوژی ورزشی و علوم پزشکی معتقدند که حدود ٨٠ درصد دردهای ناحيه کمر و زانو ماهيت عضلانی دارند که با تقويت عضلات مربوطه می توان نسبت به رفع اين درد ها اقدام نمود .بسياری از مشکلات جسمانی و حتی روانی در انسان به آمادگی عضلانی برمی گردد. کاهش قدرت عضلانی، کاهش استقامت عضلانی، بی تعادلی در گروه های عضلانی و… از جمله عواملی هستند که در بروز مشکلات جسمانی نقش دارند. بنابراين برای اينکه بتوانيم يک زندگی طبيعی و سالم داشته باشيم، حفظ حداقل سطح قدرت و استقامت در عضلات بدن حائز اهميت است . تا با جلوگيری از ضعف عضلانی و توازن بين گروه های عضلانی، تناسب بدنی ايجاد شده و اجرای مطلوب حرکات مختلف در بدن ميسر شود.
تقويت عضلات بدن باعث می شود تا بسياری از دردهای جسمانی، مشکلات و ناهنجاری های قامتی و آسيب ديدگی ها کاهش يافته و شاهد عملکرد خوب و مناسب بدن در انجام کارها و افزايش عملکرد ورزشکاران در رشت ههای مختلف ورزشی باشيم.
نکات اساسی در اجرای تمرينات مقاومتی :
انعطاف پذيری به عنوان يکی از قابليت های مهم آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی است که در اجرا نيز کاربرد فراوانی دارد . افراد برای اينکه در طول زندگی خود بتوانند زندگی سالمی را پشت سر بگذارند، لازم است تا از سطح انعطاف پذيری مطلوبی برخوردار باشند. هرگونه کاهش دامنه حرکتی مفصل که پيامد آن محدوديت حرکت باشد، عامل بروز مشکلاتی است که در جامعه به وفور قابل مشاهده است. بسياری از ناراحتی های افراد ناشی از فقر حرکتی و کمبود انعطاف پذيری است.
کارشناسان و متخصصان علم ورزش معتقدندکه انعطاف پذيری، برای اجرای مطلوب حرکات بدنی و رشته های مختلف ورزشی، يک ضرورت محسوب می شود. رشته های مختلف ورزشی هرکدام از يک سطح انعطاف پذيری برخوردارند.بعضی از اين رشته ها مانند ژيمناستيک و شيرجه به انعطاف پذيری بالايی نياز دارد و ساير رشته ها نيز اين انعطاف پذيری را حداقل درسطح متوسط نيازمندند.
برای افزايش انعطاف پذيری مفاصل بدن، استفاده از تمرينات کششی روش مناسبی است. تمرينات کششی تمريناتی هستند که با حفظ استحکام مفصل، سعی در بالا بردن ظرفيت دامنه حرکتی آن دارند.
نکات اساسی در اجرای تمرينات انعطاف پذيری :
چابکی، يکی ديگر از قابليت های آمادگی جسمانی مرتبط با اجراست. اين قابليت در بسياری از رشته های ورزشی به صورت آشکار و نهان کاربرد دارد و در برخی ورزش ها عامل موفقيت فرد است. زمانی که فرد نياز به توقف ناگهانی، تغيير مسير و شتاب گيری مجدد داشته باشد، نقش مهم و اساسی چابکی کاملاً مشهود است.
قدرت، توان، توان استقامتی، سرعت، عکس العمل ، تعادل و انعطاف پذيری در اجرای هر چه بهتر چابکی نقش مؤثری دارند. متخصصان معتقدند که عامل تعادل و هماهنگی در چابکی نقش بارزتری دارند و عامل تمرکز بينايی نقش کليدی را در اين قابليت ايفا می کند.
نکات اساسی در اجرای تمرينات چابکی
توانايی حفظ پايداری را تعادل می گويند. وقتی بدن از استحکام خوبی برخوردار باشد، به طوری که بتواند در برابر نيروهايی که قصد به هم زدن پايداری او را دارند، مقاومت کند، تعادل پايدار و در غير اين صورت تعادل ناپايدار است. متخصصين فيزيولوژی ورزش معتقدند که شرکت کردن در ورزش های مختلف و تجربيات حرکتی، تعادل را بهبود می بخشد، زيرا تعادل به طور مستقيم به نوع مهارت بستگی دارد و با تمرينات مهارتی به بهترين نحو پيشرفت می کند.
هماهنگی نيز يکی ديگر از توانايی های بارز حرکتی و قابليت مرتبط با اجراست. بدون هماهنگی رسيدن به مرحله اوج اجرا امکان پذير نخواهد بود. هماهنگی شرط لازم و ضروری برای يادگيری مهارت ها و انجام آنها به صورت کامل و بی عيب و نقص است.
هماهنگی در ورزش يعنی همکاری حواس، سيستم عصبی و عضلات بدن که خود را در اجرای روان، متعادل و بدون حرکت اضافی و در نهايت اجرای زيبای مهارت جلوه گر می سازد. به عبارت ديگر عضلات بدن بتوانند دستوری را که سيستم عصبی نسبت به يک محرک صادر می کند، به درستی و بدون حرکت اضافی و صرف انرژی کمتر انجام دهند.
افزايش هماهنگی يعنی رساندن سطح ابتدايی اجرا به حد موردنياز برای اوج اجرا. اين عمل کمی دشوار و کمی هم کند صورت می گيرد، چرا که به يک رشد همه جانبه نياز دارد. به عبارت ديگر، هماهنگی اصلی ترين و بارزترين مزيت کاربرد اصل رشد همه جانبه است.
متخصصين ورزشی معتقدند که بين قابليت های سرعت، قدرت و استقامت با هماهنگی، يک وابستگی و رابطه نزديک و تنگاتنگ وجود دارد. يعنی افزايش سطح اين قابليت ها می تواند توسعه و رشد هماهنگی را آسان تر کند. به همين دليل است که تکرار زياد تمرين و انجام مهارت ها، مورد تأکيد همه مربيان است.
الگوی تمرينی شماره يک
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، تقويت قدرت عضلانی دست ها و کمربند شانه، افزايش انعطاف پذيری
فضا:
زمين واليبال
وسايل مورد نياز:
پنج عدد مانع (مخروط) بطری های خالی آب که با گچ، نمک و يا شن پر شده باشند.(به تعداد هر نفر ٢ بطری)
شرح فعاليت:
ملاحظات:
الگوی تمرينی شماره دو
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، تقويت قدرت عضلانی پا ها، افزايش انعطاف پذيری
فضا:
حياط مدرسه/ سالن/ پارک نزديک مدرسه
وسايل موردنياز:
بدون وسيله
شرح فعاليت:
نمونه حرکات کششی و نرمشی مورد استفاده بين جابه جايی ها:
مرحله اول
مرحله دوم
مرحله سوم
مرحله چهارم
ملاحظات:
الگوی تمرينی شماره سه
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، افزايش انعطاف پذيری، تقويت تعادل، تقويت هماهنگی
فضا:
زمين واليبال / زمين بسکتبال
وسايل مورد نياز:
بدون وسيله
شرح فعاليت:
با فرمان معلم، دانش آموزان در فضای موردنظر پخش می شوند و منتظر اجرای حرکاتی می شوند که به آنها ارائه می شود.
دانش آموزان با فرمان معلم، از زمين برخاسته و حرکات زير را انجام می دهند:
ملاحظات:
الگوی تمرينی شماره چهار
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، افزايش قدرت عضلانی، تقويت هماهنگی
فضا:
کل فضای مدرسه / سالن / پارک نزديک مدرسه
وسايل مورد نياز:
ميله پرچم يا مخروط تشک طناب وزنه يا بطری آب
شرح فعاليت:
در محل فعاليت، يک جاده پيچ در پيچ طراحی کنيد. با توجه به توانايی و تعداد دانش آموزان، ٨ تا ١٢ ايستگاه در نظر بگيريد و حرکات زير را در هر ايستگاه به اجرا بگذاريد.
ايستگاه ١: در جا دويدن آرام
ايستگاه ٢: دراز و نشست ( ٨ تا ١٠ حرکت)
ايستگاه ٣: حرکت کانگورو
ايستگاه ٤: حرکت شنای سوئدی با زانوی روی زمين
ايستگاه ٥: حرکت زانو بلند
ايستگاه ٦: حرکت پروانه
ايستگاه ٧: حرکت طناب زنی
ايستگاه ٨: حرکت پروانه از جلو با وزنه (بطری آب)
ملاحظات:
الگوی تمرينی شماره پنج
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، افزايش انعطاف پذيری، تقويت تعادل، هماهنگی وچابکی
فضا:
کل فضای مدرسه / سالن / پارک نزديک مدرسه
وسايل مورد نياز:
پرچم يا مخروط و اشيای در دسترس
شرح فعاليت:
در محل موردنظر براساس شکل ارائه شده و به کمک اشيای موجود در محيط و يا کشيدن تصوير آنها بر روی زمين، موانع را ايجاد کرده و از دانش آموزان می خواهيم در نزديک هر يک از موانع حرکات نوشته شده را اجرا نمايند.
ملاحظات:
به منظور گرم کردن بدن، دانش آموزان می توانند با راه رفتن و دويدن و اجرای آزمايشی حرکات، طی چند مرحله مسير مشخص شده را طی نمايند.
الگوی تمرينی شماره شش
هدف:
گرم کردن، تقويت استقامت قلبی تنفسی، افزايش انعطاف پذيری، تقويت تعادل، هماهنگی و چابکی
فضا:
کل فضای مدرسه / سالن / پارک نزديک مدرسه
وسايل مورد نياز:
بدون وسيله
شرح فعاليت:
دانش آموزان در کل فضای در دسترس پراکنده شده و به ازای هر ٥ تا ٨ نفر، يک نفر به عنوان گرگ انتخاب شده و يک کارت که روی آن يک حرکت کششی نوشته يا تصوير آن موجود است را به دست گرفته و با فرمان معلم شروع به دنبال کردن بقيه می کند. هر دانش آموزی که توسط گرگ گرفته يا زده می شود، کارت را از گرگ گرفته حرکت مربوطه را انجام می دهد و خود جای گرگ را می گيرد. اين کار به تناسب زمان در دسترس می تواند بين ٥ تا ١٠ دقيقه ادامه يابد.
کارت های مربوط به حرکات کششی
ملاحظات:
معرفی فعاليت ها و حرکاتی که می توانند به جای نمونه الگوهای معرفی شده جايگزين يا به طور مجزا اجرا شوند:
اجرای تمرينات مقاومتی سبک. اين تمرينات در گروه عضلات زير برای اين گروه سنی توصيه می شود:
لازم به يادآوری است که نمونه فعالیت های ۱ و ۲ و ٣ بيشتر به منظور گرم کردن و تقويت استقامت قلبی تنفسی و انعطاف پذيری و نمونه فعاليت های ۴و ۵ و۶ برای تقويت ساير قابليت ها برنامه ريزی و اجرا می شود. اين موضوع با بهره گرفتن ، از همه نمونه فعاليت ها برای برنامه ريزی تقويت قابليت های آمادگی جسمانی، منافاتی ندارد.
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه ششم درس اول / پرش جفتی ضربدری طرز اجرا: مطابق تصوير دانش آموز در مرکز ضربدر قرار می گيرد. با علامت
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه پنجم درس اول / تمرين سازما ندهى ، گروه بندى و ارز شيابى تشخيصى اهداف کلی کسب مهارت در شناخت مفاهيم
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه سوم درس اول / حرکات پایه اهداف کلی: لی لی کردن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با لى لى کردن صحيح
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه اول درس اول / حرکات پايه اهداف کلی: مهارت در راه رفتن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با ايستادن و راه
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه دوم درس اول / مهارت در حرکات پايه ( بررسى ميزان يادگيرى در پايه ى اوّل ) اهداف کلی: بررسى ميزان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با مفهوم فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعاليت جسمانی: به هر گونه حرکت بدن گفته
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی نحوه آموزش مهارت های حرکتی آموزش مهارت های حرکتی (مرحله پياده کردن هدف) آموزش مهارت های حرکتی با هر روش تدريسی
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با الفبای حرکتی خصوصیات سنی و رشدی دانش آموزان دبستانی طراحی نحوه و زمان بازی مستلزم آشنایی معلم با خصوصیات
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه چهارم درس اول / آشنايى با سازماندهى، گروه بندى و ارزش يابى تشخيصى اهداف کلی مهارت در شناخت مفاهيم از طريق
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی بازی در برنامه درس تربیت بدنی بازی چیست و در برنامه درسی تربیت بدنی چه جایگاهی دارد؟ شروع بازی را میتوان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی توصیه هایی برای معلمان توصيه هايی برای معلمان در آموزش محتوای برنامه به تعداد جلسات آموزشی در طول سال تحصيلی طراحی
با اسپرت آموز به روز باشید!