آشنا خواهید شد با...

مقدمه

همه ما برای حفظ سلامتی و کنار آمدن با زندگی روزانه به آمادگی جسمانی نیاز داریم؛ زیرا آمادگی جسمانی ما را از استرس، حوادث، آسیب دیدگی، بیماری ها و سایر عوامل مضر برای سلامت، حفظ خواهد کرد. از طرفی دیگر همه ما در فعالیت های جسمانی مختلف از انجام امور منزل تا بازی های ورزشی شرکت می کنیم که برای موفقیت در این فعالیت ها و اجتناب از آسیب دیدگی نیز به ارتقا آمادگی جسمانی نیاز داریم. از اینرو در درس تربیت بدنی که به دنبال آماده سازی دانش آموزان برای زندگی از طریق انجام فعالیت جسمانی و ورزش است، ارتقای سطح سلامت افزای آمادگی جسمانی و آموزش نحوه تقویت و حفظ آمادگی جسمانی در طول زندگی، یکی از محور های مهم این برنامه درسی است. در این برنامه، دانش آموزان تحت آموزش آمادگی جسمانی قرار می گیرند و برای هر یک از آنها اهدافی تعیین می گردد تا با هدایت معلم، برنامه های آمادگی جسمانی خود را دنبال کنند و با انجام تمرینات منظم در داخل و خارج از مدرسه برای دستیابی به اهداف شان تلاش کنند.

رهنمودهای آموزشی:

  • مناسب ترین زمان آموزش مهارت های آمادگی جسمانی وانجام تمرینات آن، ابتدا یا انتهای کلاس تربیت بدنی است و توصیه می شود هم زمان با انجام تمرینات، مفاهیم مرتبط را نیز آموزش دهید.
  • آمادگی جسمانی شامل مفاهیم و مهارت های اساسی است که لازم است دانش آموزان هر دوی آنها را فرا گیرند، از این رو در کنار تمرینات، مفاهیم و رهنمود های مهم تمرینی را به دانش آموزان آموزش دهید.
  • در آموزش مفاهیم آمادگی جسمانی، از متن، جداول و تصاویر کتاب یا پوستر های مرتبط استفاده کنید.
  • قبل از آغاز تمرینات، از وضعیت تندرستی، ایمنی کفش و لباس و محیط ورزشی دانش آموزان اطمینان حاصل کنید.
  • در انجام تمرینات، به تفاوت های فردی دانش آموزان توجه کنید.
  • دانش آموزان را به انجام منظم تمرینات در ساعات خارج از مدرسه ترغیب کنید و بر عملکرد آنها نظارت کنید.
  • با بهره مندی از تمرینات متنوع (ایستگاهی، رقابتی و امتیاز جمعی)، اشتیاق دانش آموزان را برای مشارکت در تمرینات ارتقا دهید.
  • با ایجاد فضایی شاد و دوستانه در کلاس، سختی تمرینات را برای دانش آموزان کمتر کنید.
  • با تشویق به موقع و ارائه بازخورد های مناسب، به دانش آموزان انگیزه بدهید.
  • گاهی در انجام تمرینات با دانش آموزان همراه شوید.
  • با استفاده از وسایل موجود و یا دست ساز، انگیزه دانش آموزان را برای مشارکت در تمرینات ارتقا دهید.
  • تمرینات به صورت نمونه ارائه شده است و می توانید به صلاحدید خود، فعالیت های متنوع دیگر را جایگزین نمایید.
  • شدت انجام تمرینات را متناسب با سطح آمادگی دانش آموزان تعیین کنید.
  • در صورت لزوم و محدودیت های احتمالی، هر یک از جلسات تمرین را تکرار کنید.
  • در صورت امکان مدت زمان تمرین را از ۱۰ دقیقه شروع کنید و تا ۲۰ دقیقه افزایش دهید.

طراحی تمرینات آمادگی جسمانی

سه شیوه تمرین آمادگی جسمانی رایج درمدارس عبارت اند از: تمرین مستقل، تمرین ایستگاهی، تمرین مشارکتی.

تمرین ایستگاهی: این روش در دوره متوسطه اول به طور مبسوط ارائه شده است که می توانید برای مطالعه بیشتر به آن مراجعه کنید.

تمرین مستقل: در این روش، دانش آموزان برای تمرین به یکدیگر وابسته نیستند و کاملاً مستقل از هم تمرین می کنند. برای مثال؛ انجام شنای سوئدی با حداکثر توانایی در ۳۰ ثانیه. تمرین به روش مستقل در تربیت بدنی در بعضی رشته های ورزشی مانند ژیمناستیک، دو و میدانی و آمادگی جسمانی متداول تر است.روش تمرینی مستقل مورد توجه معلمان زیادی است چرا که معتقدند این روش پیامدهای زیر را به همراه خواهد داشت:

  • توانایی هر دانش آموز را به طور انفرادی می توان بررسی و دنبال کرد؛
  • معلم به وقت کمتر نیاز دارد؛
  • این روش بر موفقیت فرد در رسیدن به هدف، خواهد افزود؛
  • همه دانش آموزان در این روش فرصت کسب تجربه موفق نسبت به تمرین خود را خواهند داشت؛
  • درگیری و مشکلات ناشی از بی انضباطی دانش آموزان محدود می شود.

منتقدین این روش یادگیری معتقدند، از آنجا که در این روش، تمرینات در فضایی جدی و بی روح دنبال می شود و به برقراری روابط دوستانه بین دانش آموزان کمک نمی کند، خیلی مورد استقبال دانش آموزان قرار نمی گیرد و مناسب تمرینات داخل مدرسه نیست بلکه بیشتر مناسب افرادی است که با انگیزه خیلی بالا در تمرینات شرکت می کنند.

تمرین مشارکتی (امتیاز جمعی): در این روش تمرینی، دانش آموزان برای رسیدن به هدف مشترک، با هم تلاش کرده و احساس مسئولیت می کنند و در تمام مراحل تمرین همه دانش آموزان با هر سطح از توانایی نقش فعال دارند و تشریک مساعی می کنند.برای مثال دانش آموزان به گروه های کوچک ۵ نفره تقسیم می شوند و در مدت زمان ۵ دقیقه، گروهی که نفرات آن در مجموع موفق به انجام تعداد دراز و نشست بیشتری شود، امتیاز ویژه می گیرد. تمرین به روش مشارکتی می تواند درگرایش به برنامه های مدرسه، مهارت های مربوط به کار گروهی، احساس عزت نفس، بلوغ عاطفی و احساسی، مهارت های اجتماعی، احساس پذیرش از سوی جمع، احساس تعلق به سایر دانش آموزان و اولیای مدرسه، دید واقع گرایانه از خود، جاذبه بین فردی، علاقه به دیگران مؤثر واقع شود.

البته منتقدین به این روش بر این باورند که ارزیابی پیشرفت فردی در این روش با دشواری همراه است.

استقامت قلبی تنفسی

استقامت قلبی  تنفسی یکی از قابلیت های آمادگی جسمانی است و شرایطی را برای فرد فراهم می کند تا ضمن توانمندسازی سیستم قلبی  تنفسی خود، میزان مصرف اکسیژن در بدن را افزایش دهد. این امر کمک می کند که بدن کمتر دچار خستگی شود و شرایط اجرای فعالیت های ورزشی را در سطح گسترده تری فراهم سازد. مسلماً رسیدن به این سطح از شرایط مطلوب، مستلزم اجرای فعالیت های هوازی مناسب، منظم، مداوم و با برنامه است. همچنین آموزش آزمون های سنجش استقامت قلبی  تنفسی و به کارگیری هنجار های استانداردآن به افراد کمک می کند تا بتوانند استقامت قلبی  تنفسی خود را در طول زندگی کنترل کنند و با انگیزه بیشتری در برنامه های آمادگی جسمانی شرکت کنند.

استقامت قلبی  تنفسی یعنی حداکثر کاری که فرد بتواند به طور مستمر و به وسیله گروه عضلانی بزرگ انجام دهد.

خستگی یکی از مهم ترین عواملی است که هم استقامت را محدود می کند و هم در عین حال برعملکرد فرد تأثیرگذاراست.

بنابراین فردی دارای استقامت است که زود خسته نشود و یا هنگام خستگی بتواند به فعالیت خود ادامه دهد.

روش های تقویت استقامت قلبی  تنفسی :

برای بهبود استقامت قلبی  تنفسی از راه ها و روش های گوناگون می توان بهره جست. به طورکلی تمامی فعّالیت هایی که در زمان طولانی قابل اجرا هستند، می توانند در روند پیشرفت کارایی قلبی  تنفسی مؤثر باشند، اما برای تقویت این قابلیت مهم، باید با یک اصل و روش قابل قبول و علمی به تمرینات پرداخت.

با فعّالیت هایی مانند راهپیمایی، دویدن، شناکردن، کوه پیمایی، دوچرخه سواری، طناب زدن، دوچرخه ثابت (ارگومتر)، نوارگردان(تردمیل) و مانند آن، که بتوان در زمان طولانی مدت و شدت مناسب آن را ادامه داد، می توان به تقویت استقامت قلبی تنفسی پرداخت. به اینگونه فعّالیت ها اصطلاحاً فعّالیت های هوازی می گویند.

در معرفی انواع ورزش های هوازی، آنها را می توان در چهار گروه طبقه بندی کرد:

گروه الف:  فعالیت هایی که با شدت ثابت اجرا می شوند و به مهارت وابسته نیستند.مانند پیاده روی، دوچرخه سواری.

گروه ب : فعالیت هایی که با میانگین شدت ثابت اجرا می شوند اما به مهارت وابسته نیستند مانند دوی نرم، کوهپیمایی، پله ورزی.

گروه ج : فعالیت هایی که با میانگین شدت ثابت اجرا می شوند و به مهارت وابسته هستند مانندشنا و طناب زدن.

گروه د : برنامه های ورزشی و تفریحی که به شدت به مهارت وابسته هستند و اجرای منظم آنها ضروری است مانند بسکتبال، هندبال.

انجام فعالیت هوازی مورد نظر را با استفاده از راهنمای زیر دنبال کنید:

نوع فعالیت : هوازی دلخواه

مدت فعالیت:  هرجلسه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه

تکرار فعالیت:  حداقل سه روز در هفته

شدت فعالیت : درحد متوسط

توجه : شدت متوسط یعنی در حین فعالیت بتوان یک جمله را با دو یا حداکثر سه بار قطع نفس تکرارکرد.

چگونه یک برنامه تمرینی برای بهبود استقامت قلبی  تنفسی خودمان طراحی کنیم؟

اگر موفق شدید فعالیت هوازی مورد نظرتان به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به طور مداوم انجام دهید، یعنی شما مرحله آماده سازی اولیه در تمرینات استقامت قلبی  تنفسی را پشت سر گذاشته اید. اکنون می توانید به کمک جدول راهنمای زیر و تعیین شدت، مدت و تکرار و نوع تمرین مناسب، یک برنامه تمرینی ارتقای استقامت قلبی  تنفسی برای خودتان طراحی و دنبال کنید.

شدت فعالیت در تمرینات استقامت قلبی  تنفسی را چگونه تعیین کنیم؟

ابتدا حداکثر ضربان قلب را محاسبه کنید.

حداکثرضربان قلب) ضربان قلب بیشینه( برابر است با حاصل کم کردن سن فرد از عدد ۲۲۰ که به راحتی می توان دامنه ۷۰ تا ۸۵ درصد ضربان قلب بیشینه را پس از به دست آمدن این عدد محاسبه کرد.

مثال: در یک فرد ۲۰ ساله

حداکثرضربان قلب برابر است با : ۲۰۰ = 20 – ۲۲۰

۷۰ درصد ضربان قلب بیشینه برابر است با :  ۱۴۰ = % ۲۰۰ × ۷۰

۸۵ درصد ضربان قلب بیشینه برابر است با :  ۱۶۷ = % ۲۰۰ × ۸۵

برای حصول اطمینان از ایمنی شدت تعیین شده فعالیت، از آزمون گفتاری  تکلم راحت ورزشکاراستفاده کنید. به این ترتیب که اگر فرد در حین فعالیت بتواند یک جمله را با دو یا سه بار نفس کشیدن تکلم کند، یعنی شدت فعالیت به درستی تعیین شده است.

همچنین در افراد مبتدی که معمولاً با شدت پایین،کمتر از ۴۰ درصد ضربان قلب بیشینه و فقط برای ۵ تا ۱۰ دقیقه می توانند فعالیت کنند، توصیه می شود چندین جلسه در روز تمرین کنند به طور مثال ۲  یا ۳ جلسه ۱۰ دقیقه ای در روز تا بتوانند به آمادگی لازم برسند.

از آنجا که امکان اجرای این فعّالیت ها در ساعت درس تربیت بدنی فراهم نیست، معلمان باید دانش آموزان را به فعّالیت در این رشته ها در ساعات خارج از مدرسه ترغیب نمایند. همچنین در ساعات درس تربیت بدنی معلمان برای توسعه استقامت قلبی  تنفسی در دانش آموزان می توانند در کنار انجام تمرینات مربوطه از انواع بازی های ورزشی، بومی محلی و تمرینات ایستگاهی بهره لازم را ببرند تا دانش آموزان در خلال انجام باز یها ضمن ارتقای استقامت قلبی  تنفسی از شرکت در فعّالیت گروهی و نشاط انگیز نیز لذت ببرند.

نمونه تمرینات استقامت قلبی تنفسی در مدرسه :

  • قبل از اجرای تمرین، از سلامت کامل خود اطمینان حاصل کنید.
  • انجام تمرین نیاز به برنامه ریزی مناسب دارد، بنابراین برای خود برنامه ریزی کنید.
  • از کفش و لباس مناسب استفاده کنید.
  • ابتدای هر جلسه تمرین، با انجام نرمش های مناسب، بدن خود را گرم کنید.
  • در طول فعالیت، چنانچه نیاز به خوردن آب پیدا کردید، حتماً این کار را انجام دهید؛ اما مواظب باشید که هر بار بیشتر از یک لیوان معمولی آب ننوشید و حداقل فاصله بین هر وعده آب نوشیدن کمتر از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نباشد.
  • هوای آلوده برای سلامتی مضر است؛ بنابراین در فضا و آب و هوای مناسب تمرین کنید.
  • اگر در حین فعالیت دچار مشکلی شدید، آن را حتماً با معلم و یا پزشک در میان بگذارید.
  • از آنجا که انجام این فعالیت ها طولانی است، بهتر است گروهی تمرین کنید یا حداقل با یک نفر همراه شوید.
  • تحمل فشار وارده و انجام تمرین تا آخرین لحظه زمان مورد نظر ویژگی تمرینات استقامت قلبی تنفسی است. بنابراین مقاوم باشید و تمرین را به انتها برسانید.
  • صبر و بردباری، از عواملی است که شما را در دستیابی به هدف تان کمک خواهد کرد؛ بنابراین در طول تمرین صبور باشید ودر انجام منظم برنامه تمرینی خود مداومت داشته باشید.
  • بعد از پایان فعالیت، مرحله سرد کردن بدن را انجام دهید.

قدرت و استقامت عضلانی

قدرت و استقامت عضلانی، از عوامل مهم تندرستی و آمادگی جسمانی هستند. برای فعّالیت های روزانه، حفظ استقلال عملکردی، شرکت در فعّالیت های اوقات فراغت بدون خستگی بی مورد، سطح مطلوبی از آمادگی عضلانی مورد نیاز است. آماده سازی دانش آموزان برای زندگی فعال یکی از اهداف مهم برنامه است؛ بنابراین، عادت های تمرینی مناسب می توانند به سالم تر زیستن و موفق بودن فرد در طول زندگی بینجامد. تحقیقات نشان داده اند ۸۰ درصد دردهای ناحیه کمر و زانو ماهیت عضلانی دارند و با تقویت عضلات در ناحیه شکم، کمر و ران ها می توان از بروز این دردها پیشگیری کرد. برای حضور گستردهٔ دانش آموزان در انجام فعّالیت های بدنی و شرکت در ورزش ها و نیز پیشگیری از آسیب های ورزشی، ارتقای آمادگی جسمانی از نیازهای ضروری به شمار می رود و تمرینات مقاومتی بیش از هر فعّالیت بدنی دیگری دارای نیروی بالقوه برای پاسخگویی به این نیاز است.

مفهوم قدرت و استقامت عضلانی : قدرت عضلانی عبارت است از میزان نیرویی که یک عضله یا گروهی ازعضلات در یک انقباض در برابر مقاومت اعمال می کند. اگر این اعمال نیرو با تکرار بیشتر و در زمان طولانی تر اتفاق بیفتد،استقامت عضلانی گفته می شود.

قدرت و استقامت عضلانی خود را چگونه تقویت کنیم؟

بهترین شیوه برای افزایش قدرت و استقامت عضلانی استفاده از تمرینات مقاومتی است. تمرینات مقاومتی تمریناتی هستند که بدن به یک مقاومت نیرو وارد می کند و یا در برابر آن استقامت می کند.

در تمرینات مقاومتی اگر تعداد تکرار بین ۶ تا ۱۲ تکرار در نظر گرفته شود، فعالیت قدرتی و اگر تعداد تکرار ۱۵ یا بیشتر انجام شود، فعالیت استقامتی خواهد بود.

بهترین روش برای انجام تمرینات مقاومتی، استفاده از وزنه و دستگاه های بدنسازی است. چنانچه به هر دلیل این امکانات در دسترس نبود می توان از وزن بدن، کش، توپ پزشکی و سایر وسایل دست ساز مانند بطری های آب معدنی پر شده از شن نیز استفاده کرد.

چگونه قدرت و استقامت عضلانی خود را ارزیابی کنیم؟

از نظر عملکردی، قدرت و استقامت عضلانی به دو روش کلی قابل اندازه گیری است:

قدرت ایستا :

برای اندازه گیری قدرت از دینامومتر و کابل تنسیومتر استفاده می شود.این روش اندازه گیری، روش آزمایشگاهی نیز خوانده می شود از این رو افراد به سادگی به ارزیابی قدرت عضلانی خود قادرنیستند و در سطح مدارس نیز نیازی به اندازه گیری قدرت نیست.

قدرت پویا :

برای اندازه گیری قدرت در این روش، از بلند کردن وزنه در همان شرایط تمرینی استفاده می شود. بلند کردن حداکثر وزنه برای یک بار، رکورد فرد در همان حرکت خواهد بود. این روش به روش میدانی نیز معروف است.

اندازه گیری انواع استقامت: مهم ترین آزمون های موجود برای سنجش استقامت، آزمون های دراز و نشست، بارفیکس و آزمون شنا روی دست می باشد. واحد ارزیابی استقامت عضلانی شمارش تعداد تکرار یا مدت انقباض است.

آزمون دراز و نشست:

شرح آزمون:  فرد به پشت می خوابد، طوری که زانوها خمیده باشد و کف پاها با تشک تماس داشته باشد. محل قرار گرفتن دست ها، کنار گوش ها و یا روی سینه به صورت ضربدری است. با شنیدن فرمان شروع، شخص بالاتنه را تا حدی که آرنج با زانو تماس یابد، بالا می آورد و مجدداً به وضعیت شروع باز می گردد و این عمل را تا مدت ۱ دقیقه تکرار می کند.

مهم ترین نکات قابل توجه برای صحیح بودن حرکت عبارت اند از:

  • تماس کتف ها با زمین، هنگام پایین آوردن تنه
  • جدا نشدن دست ها از وضعیت صحیح خود
  • جدا نشدن باسن از روی زمین، هنگام اجرای حرکت
  • رسیدن آرنج به زانو، هنگام بالا آوردن بالاتنه
  • برای جلوگیری از بلند شدن پا از زمین می توان از نفر کمکی نیز استفاده کرد.

ارزشیابی : تعداد تکرارهای صحیح در مدت یک دقیقه، به عنوان امتیاز آزمون ثبت می شود.

آزمون بارفیکس (ویژه پسران):

شرح آزمون: دانش آموز میله بارفیکس را با دو دست بیشتر از عرض شانه می گیرد. بدن کاملاً کشیده، صاف و بدون حرکت، پشت دست ها رو به صورت و پاها با زمین تماس نداشته باشد. دانش آموز باید سعی کند به کمک دستان خود چانه را به روی میله برساند و به حالت اول برگردد.

آزمون کشش از بارفیکس اصلاح شده:

روش اجرا: این آزمون برای دانش آموزانی که ضعف عضلات کمربند شانه ای دارند ابداع شده است. این آزمون به صورت خوابیده به پشت اجرا شده و بخشی از وزن بدن به پاشنه ها منتقل می شود.آزمودنی به پشت زیر میله بارفیکس دراز می کشد، طوری که شانه های او زیر میله قرار گیرد. آزمودنی میله بارفیکس را می گیرد. تنه و پاهای خود را بالا آورده و از زمین جدا می کند (فقط پاشنه با زمین تماس دارد).

زانوها و لگن نباید خم شود بلکه به صورت مستقیم و موازی با زمین قرار گیرد. موقع انجام کشش بارفیکس چانه باید بالای طناب یا کش که پایین تر از میله بسته شده است برسد. با رعایت تمام موارد فوق الذکر یک کشش بارفیکس انجام می شود.

آزمون شنا سوئدی :

شرح آزمون: فرد با قراردادن کف دست و پنجه پا روی زمین یا تشک، حالت اجرای حرکت شنا را می گیرد. سپس با خم کردن آرنج، تمام بدن را به حدی پایین می آورد که سینه نزدیک زمین برسد و سپس مجدداً به وضعیت شروع باز می گردد و این عمل را به مدت ۱ دقیقه و به طوری که بتواند حرکت را به طور صحیح انجام دهد، تکرار می کند.

مهم ترین نکات قابل توجه برای صحیح بودن حرکت عبارت اند از:

  • پایین آوردن سینه تا نزدیک زمین
  • صاف شدن آرنج ها، هنگام برگشت به وضعیت شروع
  • حفظ هم راستایی شانه، کمر و پاها هنگام اجرای حرکت
  • برخورد نکردن قسمت های دیگر بدن با زمین

چگونه یک برنامه تمرینی برای بهبود قدرت و استقامت عضلانی خودمان طراحی کنیم؟

با درک مفاهیم شدت، تکرار، نوبت، تواتر جلسات، حجم و آرایش حرکات در تمرینات قدرت و استقامت عضلانی قادر خواهید بود یک برنامه شخصی برای خود طراحی کنید.

شدت و تکرار : برای افزایش قدرت، میانگین شدت مطلوب بین ۶۰ تا ۷۰ درصد یک تکرار بیشینه است. در این شدت ها، اکثر افراد می توانند بین ۱ تا ۱۲ تکرار انجام دهند و برای افزایش استقامت عضلانی، شدت برابر یا کمتر از ۵۰ درصد یک تکرار بیشینه را در نظر بگیرید.

نوبت:  نوبت اشاره به تکرارهای پشت سر هم دارد و ۲ تا ۴ نوبت برای تمرینات قدرتی مناسب است.

تواتر جلسات : تواتر مطلوب تمرینات قدرتی برای پیشرفت در آمادگی عضلانی، به ویژه در افرادی که آمادگی عضلانی آنها در حد زیر متوسط است، دو تا سه روز غیر متوالی در هفته است.

حجم:  حجم تمرین عبارت است از حاصل ضرب مجموع تکرار های اجرا شده در هر جلسه تمرین در مقدار مقاومت. در سراسر برنامه تمرین مقاومتی، حجم و شدت باید به طور سازمان یافته افزایش یابد تا از افزایش قدرت اطمینان حاصل شود.برای این منظور می توانید حجم تمرین را با تغییر تعداد حرکات در هر جلسه، تعداد تکرار ها در هر نوبت و یا تعداد نوبت ها درهر حرکت تغییر دهید.

آرایش حرکات : در برنامه تمرین مقاومتی باید به گونه ای طراحی شود که در آن برای هر یک از گروه های عضلانی اصلی، حداقل یک حرکت وجود داشته باشد.جدول صفحهٔ بعد تعدادی از عضلات مهمی که لازم است در تمرینات قدرتی و استقامتی مورد تمرین قرار گیرند، ارائه می دهد.باشد.جدول زیر تعدادی از عضلات مهمی که لازم است در تمرینات قدرتی و استقامتی مورد تمرین قرار گیرند، ارائه می دهد.

نمونه تمرینات مقاومتی :

  • در حین اجرای تمرینات، جداً از شوخی پرهیز کنید.
  • تمرینات را مطابق با برنامه و با مشورت معلم خود انجام دهید.
  • قبل از شروع تمرینات بدن خود را به خوبی گرم کنید.
  • قبل از اجرای هر حرکت، مطمئن شوید که آن را به طور صحیح انجام می دهید.
  • افراط و تفریط در اجرای تمرینات، کمکی به شما نخواهد کرد.
  • برای انجام تمرینات با وزنه، حتماً یار کمکی برای خود در نظر بگیرید. سعی کنید هیچ وقت به تنهایی تمرینات با وزنه را انجام ندهید تا از آسیب های احتمالی و پیشامدهای پیش بینی نشده در امان باشید.
  • تأثیر تمرینات مقاومتی نیاز به زمان دارد و با یک یا دو جلسه تمرین قابل دستیابی نیست؛ بنابراین در انجام تمرینات صبور باشید.
  • جدولی برای خود طراحی کنید و در آن تمریناتی را که انجام می دهید ثبت کنید و میزان پیشرفت هفتگی خود را تعیین کنید.

انعطاف پذیری

کارشناسان و متخصصان علم ورزش معتقدند که برای اجرای مطلوب حرکات بدنی و رشته های مختلف ورزشی،انعطاف پذیری یک ضرورت محسوب می شود. رشته های مختلف ورزشی هرکدام از یک سطح انعطاف پذیری برخوردارند.

بعضی از این رشته ها مانند ژیمناستیک و شیرجه به انعطاف پذیری بالایی نیاز دارد و سایر رشته ها نیز این انعطاف پذیری را حداقل در سطح متوسط نیازمندند.

دو عامل افزایش قدرت و قد، کاهش دهنده انعطاف پذیری یا سرعت افزایش آن به شمار می روند. بنابراین در هر زمان که این دو عامل در بدن رشد یا افزایش یابند، انعطاف پذیری را دستخوش تغییر می کنند. لذا تمرینات انعطاف پذیری در تمامی دوران زندگی به نوعی توصیه می شود.

مفهوم انعطاف پذیری : حداکثر دامنه حرکتی که هر مفصل قادر به حرکت در آن دامنه است را انعطاف پذیری می گویند.

انعطاف پذیری خود را چگونه ارتقا دهیم؟

حرکت مفاصل و عضلات در الگویی تکراری یا حفظ شکل عادتی بدن باعث سفتی و کوتاه شدن بافت عضلانی می شود. مانند افرادی که به مدت طولانی پشت میز می نشینند یا افرادی که تنها از دویدن آرام و آهسته در تمرینات خود استفاده می کنند، دچار سفتی و کوتاهی عضلات ناحیه کمر و باسن می شود. از این رو برای بهبود و حفظ دامنه حرکتی مفاصل باید با انجام تمرینات مناسب از سفتی و کوتاهی عضلات جلوگیری کنیم. تمرینات کششی از جمله تمریناتی هستند که بی شک انعطاف پذیری را افزایش می دهد و باید همیشه در دستور کار فعالیت جسمانی باشد زیرا اجرای این گونه حرکات، علاوه بر تأثیر برروی اجرای مهارت ها، در سلامت افراد نیز سهم بسزایی دارد.

فنون کشش به سه گروه فعال،غیر فعال و کمکی فعال تقسیم می شود:

تمرینات کششی فعال: فرد به صورت بدون کمک بیرونی، عضلات ارادی را منقبض می کند.

تمرینات کششی غیرفعال: فرد گروه عضلانی هدف را آرمیده می سازد در حالی که با کمک معلم یا یار تمرینی، بخشی از بدن را حرکت می دهد.

تمرینات کششی کمکی فعال: فرد بخشی از بدن را تا انتهای دامنه حرکتی فعال مفصل، به حرکت در می آورد، سپس یار کمکی این بخش بدن را بیش از دامنه حرکتی فعال مفصل، حرکت می دهد. استفاده از تمرینات کششی فعال ایمن ترین روش برای توسعه انعطاف پذیری است.

چگونه انعطاف پذیری خود را ارزیابی کنیم؟

اندازه گیری انعطاف نیاز به کمک دارد که بهتر است توسط افراد مطلع صورت گیرد. ارزشیابی پی در پی نیز ضرورتی ندارد و هر ۴ تا ۶ هفته یک بار توصیه شده است. برای ارزیابی از انعطاف پذیری، آزمون های متنوع و زیادی وجود دارد. تعدادی از آزمون های مناسب و قابل اجرا در مدرسه عبارت اند از:

آزمون تنه به جلو ( سیت اندریچ ) : 

روی زمین بنشینید، طوری که پاها کاملاً کشیده باشد. کف پاها را مطابق شکل به نیمکت آزمون بچسبانید. سپس بدون اینکه زانو خم شود، به جلو خم و دستان خود را در حالی که کنار هم هستند روی خط کشی که روی نیمکت قرار دارد به طرف جلو ببرید. عدد لمس شده که به سانتی متر می باشد، اندازه انعطاف پذیری را مشخص می کند.

آزمون تنه به پشت (باز کردن تنه): 

به سینه روی زمین دراز بکشید و در حالی که مچ پا ها به وسیله فرد یا مانعی نگهداشته شده است، سعی کنید تا حد امکان سر و گردن و سینه و حتی ناحیه شکم خود را از زمین جدا کنید. در حد نهایی این حرکت، در صورتی که آن را به مدت ۲ ثانیه حفظ می کنید، فاصله زمین تا نوک بینی اندازه گیری شده و بر حسب سانتی متر ثبت می شود.

ارزشیابی: با استفاده از خط کش مقابل ورزشکار، فاصله چانه ورزشکار تا زمین به عنوان رکورد وی ثبت می شود.

آزمون بلند کردن شانه ها: 

دانش آموز با دس تهای کشیده در بالای سر و درحالی که یک خط کش (قطعه چوب یا طناب) در دست های خود نگه داشته، به شکم روی زمین دراز م یکشد. قطعه چوب را تا آنجا که ممکن است بالا می برد و این درحالی است که نوک بینی و یا پیشانی وی روی کف زمین ثابت نگه داشته می شود.

ارزشیابی : فاصله بین خط کش (قطعه چوب) واقع در بین دست های ورزشکار تا سطح زمین به عنوان رکورد وی ثبت می شود.

چگونه یک برنامه تمرینی بهبود انعطاف پذیری برای خودمان طراحی کنیم؟

یک برنامه جامع بهبود انعطاف پذیری حداقل شامل یک حرکت ویژه هر گروه عضلات اصلی بدن است، عضلات اصلی بدن عبارت اند از:گردن، شانه ها، بالا و پایین کمر، لگن، ران و پاها. همچنین از نتایج حاصل از آزمون های انعطاف پذیری می توان عضلاتی که انعطاف پذیری ضعیف تری دارند، شناسایی کرد و بیش از عضلات دیگر، برای آنها در تمرین، حرکت گنجاند .

خطوط راهنمای طراحی برنامه های انعطاف پذیری :

نوع حرکت: کششی ایستا برای عموم دانش آموزان و کشش پرتابی برای دانش آموزانی که به ورزش هایی با حرکات پرتابی می پردازند.

تعداد حرکت : ۱۰ تا ۱۲ حرکت در یک جلسه

تکرار : حداقل سه روز در هفته، ترجیحاً هر روز

شدت:  کشش تا آستانه درد و سوزش

مدت هر کشش :  ۱۰ تا ۳۰ ثانیه

تکرار هر کشش : ۴ تا ۶ تکرار برای هر حرکت، به طوری که کل مدت هر حرکت کششی ۴۵ تا ۱۲۰  ثانیه شود.

زمان هر جلسه تمرین:  هرجلسه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه .

هشت اصل در تمرینات کششی :

  • انجام حرکات کششی پس از گرم کردن نسبی بدن .
  • انجام تمرینات کششی قبل و بعد از تمرین اصلی .
  • انجام حرکات کششی به آهستگی و آرامی .
  • انجام ندادن حرکات کششی به طور ناگهانی و شدید .
  • انجام حرکات کششی تا سر حدّ تنش بدون ناراحتی و احساس درد .
  • انجام تنفس آرام هنگام اجرای حرکات کششی و خودداری از حبس نفس .
  • انجام حرکات کششی در تمام گروه های عضلات اصلی .
  • انجام هرحرکت کششی به طور متوسط ۱۰ تا ۲۰ ثانیه .

نمونه تمرینات کششی در مدرسه

نکته : در انجام تمرینات انعطاف پذیری می توان  از روش تمرینی مشارکتی و ایستگاهی استفاده کرد.

  • قبل از کشش گرم کردن عمومی را انجام دهید تا دمای بدن افزایش یابد و عضلاتی که باید کشیده شوند، گرم شوند.
  • همه گروه های عضلانی اصلی و نیز عضلات مخالف را بکشید.
  • برعضلات هدف که باید درگیر کشش شوند، تمرکز کنید، عضله هدف را آرمیده کنید و حرکات سایر قسمت های بدن را به حداقل برسانید.
  • کشش را ۱۰ تا ۶۰ ثانیه نگه دارید.
  • تا محدوده حرکت، کشش دهید نه تا نقطه درد.
  • هنگام نگه داشتن کشش، تنفس را به آرامی و با آهنگ منظم انجام دهید.
  • گروه عضلات هدف را در سطوح مختلف بکشید.
  • هر چند کشش نمی تواند مانع از آسیب شود یا درد عضلانی را کاهش دهد، اما حرکات کششی را پس از گرم کردن فعال و به عنوان بخشی ازمرحله سرد کردن برنامه ورزشی خود قرار دهید.

دیدگاهتان را بنویسید