اهداف کلی:
لی لی کردن
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
مهارت لى لى کردن يکى از حرکات انتقالى است که هنگام اجراى آن، بدن روى يک پا پرش مى کند و روى همان پا به زمين فرود مى آيد.
نکات اساسى اى که بايد رعايت شوند:
توجه: معلم ابتدا ارز شيابى تشخيصى از دانش آموزان به عمل آورد، سپس متناسب با سطح توانايى و اطلاع دانش آموزان مهارت را آموزش دهد. تمرينات طراحى شده را از آسان به مشکل براى يادگيرى بهتر اجرا کنيد. بازى هايى طراحى شوند که در آن لى لى کردن عنصر اصلى باشد. استراحت بين فعاليت ها فراموش نشود.
برخى ايرادهاى معمولى هنگام اجراى مهارت لى لى کردن:
روش اجرا:
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
مهارت ادراکى حرکتى به دانش آموزان کمک مى کند تا علاوه بر تقويت مفاهيم ذهنى، آموزش حرکات نيز آسان تر شوند. بنابراين با در کنار هم قرار دادن اين دو در قالب يک بازى به تقويت اين مهارت کمک کنيد.
روش اجرا :
هر دانش آموز با اجازه ى معلم مسير را بدين گونه بايد طى کند: از خط شروع به شکل جفت پا در هر دايره بپرد تا به مربع برسد؛ در مربع استراحت کند؛ داخل مستطيل را با لى لى طى کند و در مربع استراحت کند و مسير لوزى را عقب عقب برود. در داخل بيضى و بر روى خط رسم شده ۱۰ بار پرش زيگزاگ را انجام دهد و در پشت خط پايان قرار گيرد. معلم براى ايجاد رقابت مى تواند زمان و رکورد هر نفر را گرفته و اعلام کند.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
ستاره ى کلاهدار:
دانش آموزان کلاس به چند گروه تقسيم مى شوند و به شکل ستاره مى ايستند (به شکل +). افراد آخر هر ستون توپى در دست دارند که با فرمان مربى آن را از بالاى سر به نفر جلويى خود مى دهند. آن ها نيز توپ را به همين ترتيب به نفر جلويى خود مى دهند تا به نفر اوّل هر ستون برسد. او هم چنان که توپ را در دست دارد، از طرف راست ستون خود مى دود و همه ى ستون ها را از سمت عقب دور مى زند تا به آخر ستون خود برسد. بعد از استقرار، کلاه را برمى دارد و مانند قبل توپ را به نفر جلويى خود مى دهد و بازى به همين ترتيب ادامه مى يابد. گروهى که زود تر عمليات امدادى خود را به پايان برساند، برنده خواهد بود. براى شيرين تر شدن بازى و هيجان بيشتر لازم است که گروه هاى ديگر به بازى ادامه دهند تا برندگان دوم و سوم نيز مشخص گردند. براى جلوگيرى از بى نظمى و تداخل، بهتر است که قبلاً محل استقرار گروه ها با خط کشى مشخص شود.
طناب و مانع:
گروه ها در پشت خط بازى قرار مى گيرند. با علامت سوت، نفر اوّل هر گروه بايد از ميان طنابى که توسط دو نفر ديگر تاب داده مى شود، بگذرد سپس از داخل مانع (طناب يا حلقه) عبور کند و از کنار زمين به جاى اوّليه ى خود باز گردد. افراد بعدى هر گروه به محض عبور نفر قبلى خود، از محل مانع اوّلى (طناب در حال تاب) مى تواند به بازى داخل شود. در اين بازى گروهى برنده است که بتواند حالت جاگيرى اوّليه را زودتر به دست آورد.
حمل توپ روى شکم:
گروه ها پشت خطّ شروع قرار مى گيرند، روى زمين مى نشينند. به افراد اوّل هر گروه يک توپ داده مى شود. هر نفر توپ را روى شکم خود مى گذارد و در حالى که دست هايش از عقب روى زمين است و کف پاهايش روى زمين قرار دارد، پشت خود را از زمين بلند کرده به طرف نقطه ى تعيين شده حرکت میکند. پس از رسيدن به آن نقطه برمى خيزد و به سرعت برمى گردد و توپ را به نفر بعدى مى دهد. بازى ادامه مى يابد تا يک گروه هم هى افرادش عمل رفت و برگشت را انجام دهند. گروهى که بتواند اين بازى را به پايان برساند، برنده اين بازى است.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
اهداف کلی:
کسب انعطاف پذیری
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا :
حرکت اوّل: کشش عضلات گردن:
دانش آموزان در يکى از وضعيت هاى استقرار صفى يا نيم دايره در مقابل شما قرار مى گيرند و حرکات زير را به ترتيب انجام مى دهند:
حرکت دوم: کشش عضلات دست:
اهداف کلی
آشنايى با رشته های ورزشی با وسیله و بدون وسيله
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
علاقه مندى به رشته هاى ورزشى
دانستنیهای معلم:
پس از بررسى اشکال لوحه ى آموزشى و شناسايى رشت ههاى با وسيله و بدون وسيله، مى توانيد يک رقابت به شيوه اى که در مرحله ى اجرا توضيح داده شده است، ترتيب دهيد.
روش اجرا:
دانش آموزان را در گروه هاى مختلف سازمان دهى کنيد.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجر:
تقويت عضلات پاها:
تقويت عضلات تنه و پشت:
دانش آموزان روبه روى معلم به فاصله يک دست روى زمين مى نشينند. پاها کشيده و دست ها در پشت قرار مى گيرند. با تکيه بر دست ها، به طور متناوب پاى راست و چپ را از زمين جدا کرده و به حالت اوّل برمى گردانند. اين حرکت ۱۰ تا ۱۵ مرتبه تکرار مى شود.
تقويت عضلات پاها:
دانش آموزان در يک ستون به فاصله ى يک دست روبه روى ديوار مى ايستند. درحالى که با دست ها به ديوار تکيه داده اند، با علامت معلم بر روى سينه و پنجه ى پاها بلند مى شوند و با علامت مجدداً به حالت اوّل برمى گردند. پس از ۵ مرتبه تکرار حرکت در نوبت پنجم به مدت ۵ تا ۷ ثانيه بر روى پنجه پاها باقى مى مانند و سپس با علامت معلم به حالت اوّل باز مى گردند (اين برنامه ۳ مرتبه تکرار مى شود).
تقويت عضله پشت و تنه:
دانش آموزان روبه روى معلم به فاصله يک دست روى زمين مى نشينند. درحالى که دست ها به صورت تکيه گاه در پشت قرار گرفته، پاها کاملاً کشيده به سمت بالا مى آيد و حرکت قيچى را ۱۰ تا ۱۵ مرتبه تکرار مى کنند.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
تمرين ۱: نشست و برخاست
از دانش آموزان بخواهيد درحالت ايستاده، پاها را به اندازه ى عرض شانه ها باز کنند و درحالى که دست ها صاف و بنشين و » کشيده به طرف جلو قرار دارد، ۱۵ تا ۲۰ مرتبه حرکت را (تا زاويه ى ۹۰ درجه) انجام دهند. « پاشو»
تمرين ۲: پرش جفت پا از روى مانع
دانش آموزان در يک ستون قرار مى گيرند و به نوبت از روى يک جعبه يا مانع ۳۰ سانتى مترى، جهش هاى متوالى انجام مى دهند (هر دانش آموز ۱۰ مرتبه حرکت را تکرار مى کند).
تمرين ۳: دراز و نشست
۱ دانش آموزان هم جثه به صورت دو نفره در مقابل هم با باسن روى زمين مى نشينند و پاها را در هم قلاب مى کنند. درحالى که يک دانش آموز به حالت درازکش و دانش آموز ديگر به حالت نشسته است، دو سر يک طناب را مى گيرند. با علامت شروع دو دانش آموزحرکت دراز و نشست دو نفره را با کمک طناب تا زمان احساس خستگى به مدت ۱ دقيقه انجام مى دهند. سپس در حالت درازکش استراحت کرده و شکم خود را ماساژ مى دهند.
تمرين ۴: شناى روى زمين
۱ دانش آموزان با رعايت فاصله بر روى شکم، روى زمين دراز مى کشند. کف دست ها را در موازات شانه محکم روى زمين قرار مى دهند. درحالى که زانوها به عنوان تکيه گاه با زمين تماس دارند، با فشار دست ها و باز کردن آرنج، بالاتنه را از زمين جدا مى کنند. اينک حرکت شناى روى زمين را در حالتى که زانوها و کف دست ها با زمين تماس دارند، انجام مى دهند. اين حرکت با توجه به آمادگى دانش آموزان تا زمان خستگى نسبى انجام مى شود.
تمرين ۵: بالا و پايين رفتن از پله
دانش آموزان در مقابل پله يا نيمکتى به ارتفاع ۲۰ سانتى متر از زمين مى ايستند. با علامت شروع، پاى راست را روى پله يا نيمکت قرار داده و بدن را بالا مى کشند و پاى چپ را هم بالا مى برند. سپس به حالت ايستاده به روى زمين برمى گردند. اين حرکت با توجه به آمادگى دانش آموزان حداکثر تا ۲ دقيقه ادامه مى يابد.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
تمرين ۱
دانش آموزان کلاس را به دو دسته تقسيم کنيد. به نوبت هر دسته با علامت سوت معلم شروع به دويدن مى کنند و با علامت مجدد معلم میايستند. در اين حرکت دانش آموزان از طريق شنيدن سوت معلم، حرکت دويدن و توقف خود را بدون توجه به جهت خاصى انجام مى دهند. شما بايد سوت زدن و فرمان توقف خود را با فاصله ى زمانى نامشخص انجام دهيد و بدين وسيله دقت دانش آموزان را بهبود بخشيد. هنگامى که يک گروه فعاليت میکند، گروه ديگر استراحت مى کند. (زمان فعاليت ۲۰ تا ۳۰ ثانيه براى هر دسته)
تمرين ۲
دانش آموزان را دوبه دو تقسيم کنيد. با علامت سوت معلم، نفر اوّل شروع به دويدن مى کند و نفر دوم به تعقيب او مى پردازد. با علامت سوت معلم، مسير حرکت و جاى نفرات تغيير مى کند. اين حرکت با تغيير مسير و گذشتن از موانع انجام مى شود. معلم با علام تهاى خود در فواصل زمانى مختلف، مسير حرکت و دقت دانش آموزان را کنترل مى کند.
تمرين ۳
دانش آموزان را در چند گروه با توجه به فضاى آموزشى تقسيم کنيد. هر گروه به نوبت روبه روى معلم مى ايستند و با علامت سوت و جهت دست معلم شروع به دويدن، توقف، ايستادن، نشستن و تغيير مسير حرکت مى کنند. معلم سعى مى کند با فرمان هاى متفاوت و تغيير ناگهانى در مسيرهاى حرکت، توجه دانش آموزان و دقت آن ها را کنترل کند (هر گروه ۲۰ تا ۳۰ ثانيه اين حرکت را انجام مى دهند و سپس استراحت مى کنند).
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
تقويت عضلات بالاتنه
دانش آموزان به فاصله ى يک دست در يک ستون رو به روى ديوار مى ايستند. در حالى که به اندازه ى يک دست از ديوار فاصله گرفت هاند، با علامت معلم، کف دس تها را روى ديوار قرار میدهند و حرکت شناى روى زمين را به شکل ايستاده انجام مى دهند. اين حرکت ۵ تا ۷ مرتبه تکرار مى شود.
تقويت عضلات دست ها
اهداف کلی:
آگاهى دانش آموزان از آمادگى جسمانى
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
با استفاده از تصاوير لوح هاى آموزشى درباره ى اهميت اعضاى بدن به خصوص قلب، شش ها، ماهيچه ها و استخوان ها توضيح دهيد و به روش سؤال و جواب توانايى تشخيص آن ها را دربار هى تأثير آمادگى جسمانى برروى اعضاى بدن و سلامتى بالا ببريد.
پس نتيجه مى گيريم ورزش باعث قوى شدن ماهيچه ها و استخوان ها مى شود و همچنين کارايى قلب و شش ها را بهتر مى کند. کسانى که ساعت زيادى به تماشاى تلويزيون مى پردازند،کم تحرک اند و زياد مى خوابند؛ از سلامت کم ترى برخوردارند و مقاومت کمترى در برابر بيمارى دارند. فعاليت هايى چون طناب بازى، کوه پيمايى، دويدن، راه پيمايى، دوچرخه سوارى و فعاليت در سر کلاس ورزش باعث بالا رفتن آمادگى جسمانى و بهبود سلامتى مى شوند.
اهداف کلی
آشنايی با فعاليت ورزشی و رابطه ی آن با غذا و آشاميدنی، مشکلات وزن زياد
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
تقسيم کلاس به چند گروه توجيه گروه ها به مشورت درباره ی سؤالات و پاسخ گويی توسط سرگروه پس از اجازه ی معلم. هر پاسخ صحيح ٥ امتياز خواهد داشت.
روش اجرا:
به دانش آموزان بگويد:
معلم: در سال گذشته آموختيم که چرا آب بدن کم می شود و چگونه بايد آن را جبران کنيم. چه کسی به ياد دارد؟ (مشورت و پاسخ توسط سرگروه ها.)
پاسخ صحيح: عرق می کنيم و برای جبران آب از دست رفته بايد آب بيشتری بنوشيم.
معلم: آيا هنگام فعاليت می توان آب نوشيد؟ اگر پاسخ مثبت است، چگونه؟
پاسخ: مثبت است. هنگامی که احساس تشنگی می کنيم، می توانيم آب بنوشيم. البته آب را به يک باره نبايد نوشيد. در ضمن آب را نبايد خيلی سرد نوشيد.
معلم: ورزش کاران به هنگام ورزش مواد غذايی بيشتری را برای توليد انرژی بدن صرف می کنند. اين مواد باعث رشد ماهيچه ها و افزايش استحکام استخوان ها نيز می شوند. چند نمونه از اين غذاها را نام ببريد.
پاسخ: گوشت گاو، گوسفند و ماهی، شير، تخم مرغ، کره و پنير. اين مواد علاوه بر تأمين
انرژی بدن به رشد عضلات (ماهيچه ها) و محکم شدن استخوان ها و رشد آن ها کمک می کنند.
معلم: به اين سؤالات توجه کنيد. فکر کنيد و پاسخ آن را بدهيد.
سؤالات: وزن زياد يعنی چه؟ به نظر شما افراد چاق چه مشکلاتی دارند؟
پاسخ: سؤال اوّل: افزايش چربی بدن و عدم تناسب بين قد و وزن _ سؤال دوم: بدن آن ها زيبايی و تناسب ندارد؛ زودتر خسته می شوند، به سختی حرکت می کنند و بيشتر دچار کمر درد و پا درد می شوند.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
ضربه زدن يکی از حرکات مهارتی است. ضربه زدن با دست و پا (ضربه با سر نيز يکی از حرکات مهارتی است وليکن برای سنين پايين، به دليل احتمال بروز خطر و آسيب، به کار گرفته نمی شود) انجام می گيرد. در حين اجرای اين مهارت در حالت ايستا و حرکت، به شیء و يا توپ ضربه زده می شود.
الف) ضربه زدن با پا
نکات اساسی که هنگام اجرای مهارت بايستی رعايت شوند:
برخی از ايرادهای معمولی که ممکن است حين اجرا بروز کنند:
ب) ضربه زدن با دست
نکات اساسی که بايد رعايت شوند:
برخی ايرادهای معمولی که ممکن است بروز کنند:
روش اجرا:
اهداف کلی
مهارت در هل دادن و تاب خوردن
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
الف) هل دادن:
يکی از حرکات غير انتقالی است. در اين مهارت به شیء ساکنی اعمال نيرو می شود که ممکن است به حرکت درآيد، يا ساکن بماند. هنگامی که نيروی وارد بيش از نيروی شیء باشد، شیء به حرکت درمی آيد؛ مثل هل دادن دوست خود يا يک شیء سبک. وقتی نيرويی که به شیء وارد می کنيم، کم تر از شیء و يا مانع (مثل ديوار) باشد حرکت در شیء ايجاد نمی شود.
ب) مهارت تاب خوردن:
تاب خوردن يا چرخش بدن حول محور دست ها يا يک محور خارجی اغلب با استفاده از نيروی دست ها و پاها صورت می گيرد. در اين حالت، فرد می تواند دايره وار يا به شکل آونگ تاب بخورد. اين مهارت از نوع حرکات غير انتقالی است. برای افزايش سرعت به هنگام حرکت دادن بدن به جلو، می توان از نيروی بيشتری استفاده کرد و برای توقف، کافی است، در هنگام بازگشت، ديگر نيرويی به آن وارد نشود.
ايرادهای معمولی در تاب خوردن:
روش اجرا:
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
روش اجرا :
وسايل مورد نياز: گچ يا نوار براى خط کشى، ۴ عدد مخروط پلاستيکى، ۱۰ عدد حلقه، ۲ عدد چوب موازنه و ۱۰ عدد صندوقچه.
دوى با مانع
دانش آموزان را در گروه هاى ۴ تا ۶ نفره در ابتداى دوى با مانع مستقر کنيد. براى هر گروه ۴ تا ۶ نفره يک دور مانع نياز داريد. دانش آموزان روى پاى راست از پايين دست چوب موازنه لى لى مى کنند؛ از داخل حلقه هاى مرتفع مى پرند؛ به دور مخروط هاى پلاستيکى حرکت مى کنند؛ روى پاى چپ از داخل حلقه هاى روى زمين لى لى مى کنند و عقب عقب به سمت دومين چوب موازنه قدم مى زنند. از دانش آموزان بخواهيد با استفاده از مهارت هاى جابه جايى مختلف مثل جست وخيز، چهار نعل و سرخوردن تمرين را ادامه دهند. از هر گروه بخواهيد، يک الگو براى دوى خود بسازد، آن را ياد بگيرد و به گروه هاى ديگر بياموزد.
حرکات جابه جايى
وسايل مورد نياز: سوت و بوق يا زنگ.
دانش آموزان را به صورت پراکنده مستقر کنيد. نوع علام ت دادن را به آن ها نشان دهيد. از آن ها بخواهيد چهار نعل بدوند و با علامت، مسير خود را عوض کنند. جس ت و خيز کنند و با علامت به سرعت توقف کنند؛ وضعيت تعادل را حفظ کنند؛ به سمت راست و چپ سُر بخورند؛ بدن را در سطح پايين نگ ه دارند؛ با استفاده از گام هاى بلند و کوتاه سُر بخورند. از آن ها بخواهيد، چند بار اين تمرينات را تکرار کنند.
تقليد از سرگروه
از دانش آموزان بخواهيد، از جست و خيز، چهار نعل و سُر خوردن استفاده کنند. يکى از دانش آموزان به عنوان سرگروه انتخاب م ىشود و ديگران از او تبعيت م ىکنند. از سرگروه بخواهيد مسيرها، سرعت ها و حرکات خود را عوض کند. از هم بازى ها بخواهيد نق شهاى خود را به نوبت عوض کنند. نزديک ه مبازى ها بايستيد. از نزديک شاهد سرعت يا مسير هم بازى ها باشيد.
چرخش طناب
وسايل مورد نياز: طنابى به طول ۳ متر.
يکى از دانش آموزان در وسط دايره مى ايستد و طناب را در حالى که در انتهاى آن چند گره زده شده است، در دست نگ ه مى دارد. او طناب را به دور دايره و به سمت پاى دانش آموزان مى چرخاند. دانش آموزانى که دور دايره ايستاده اند، بايد در حين عبور طناب، طورى از جاى خود بپرند که گره طناب به پاى آن ها اصابت نکند. هر دانش آموز که طناب به پايش اصابت کند، از دور دايره کنار مى رود. دانش آموز برنده، کسى است که در پايان بازى هنوز سرجاى خود ايستاده است. به دانش آموزان اعلام کنيد مواظب باشند طناب به دور قوزک پاى آن ها گير نکند تا باعث به زمين خوردن آن ها نشود. توجه داشته باشيد دانش آموزى که طناب را در وسط دايره مى چرخاند، آن را مماس با زمين و زير پاى دانش آموزان چرخ دهد. اگر دانش آموز وسط دايره نتواند به خوبى طناب را بچرخاند، بازى از جذابيت برخوردار نمى شود. مواظب باشيد که دانش آموزان دور دايره از دايره خارج نشوند.
پرش از روى مانع
طناب يا روزنام هى لوله شد هاى را با نوک انگشتان دو دست در قسمت جلوى ران ها نگه داريد. کف دست ها بايد رو به پايين باشند. اکنون، با حرکتى سريع و (همراه با پايين آوردن طناب) با دو پا از سوى آن بپريد.
کانگورو
وسايل مورد نياز: يک توپ معمولى يا توپ پلاستيکى به اندازه ى توپ هندبال براى هر گروه. نحوه ى استقرار دانش آموزان: ستونى
اوّلين نفر توپ را بين دو زانو قرار مى دهد « رو » با فرمان و با پرش جفتى به طرف علامتى که گذاشته شده است، مى رود. بعد از چرخش به دور آن به طرف تيم خود برمى گردد و توپ را به نفر بعدى مى دهد. هرگاه توپ از بين دو زانو رها شود، بازيکن بايد توپ را مجدداً بين زانوهايش قرار دهد و از همان جا که توپ افتاده، به بازى ادامه دهد. در اين بازى امدادى بچه هاى کوچک تر بهتر است موقع رفتن به طرف هدف توپ را به جاى زانو بين ران هايشان قرار دهند و در برگشت توپ را با دست حمل کنند.
عبور از زير پل
نحوه ى استقرار دانش آموزان: صفى دو نفر سر يک چوب بلند يا طنابى را مى گيرند آن را به موازات کمر نگاه مى دارند. (درصورت موجود بودن چوب مانع پرش ارتفاع، از آن استفاده کنيد) بقي هى دانش آموزان با مراعات نوبت از زير آن عبور مى کنند. بچه ها نبايد موقع عبور هيچ جاى بدنشان با مانع تماس پيدا کند. درصورت تماس، فرد از دور بازى خارج مى شود. بعد از هر نوبت عبور بچه ها، ارتفاع را چندين سانتى متر پايين بياوريد. بازى ادامه پيدا مى کند تا اين که تنها يک نفر باقى بماند. او برنده ى بازى خواهد بود.
اهداف کلی
مهارت در ضربه زدن با دست و پا درحال حرکت
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
در درس ۱۴ دانستنی های مورد نیاز ذکر شده است.
روش اجرا:
بازى هاى پيشنهادى
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
به دليل علاقه ى دانش آموزان به بازى و فعاليت، معلم مى تواند با بهره گيرى از مهارت هاى حرکتى در جهت آموزش برخى مفاهيم دانشى اقدام کند. بنابراين با وسيله قرار دادن بازى و تحرک در اين جهت برنامه ريزى و تلاش کنيد.
روش اجرا:
۱- ۴ نفر بدوند در داخل مربع
۲- ۵ نفر بدوند داخل مثلث
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی:
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
تمرينات گرم کردن و اصول برگشت به حالت اوّليه فعال را رعايت کنيد. اطلاعات و نکات مهم از قبيل: رعايت نکات ايمنى، اجراى صحيح حرکات و فوايد و اثرات تمرينات چابکى و … را در فرصت هاى لازم به طور ساده براى دانش آموزان بيان کنيد.
روش اجرا:
تمرين ۱
دانش آموزان را به دو گروه تقسيم کنيد. براى هرگروه يک مسير حرکت با مخرو طهايى به فاصل هى ۲ متر ( ۵ مخروط) تعيين کنيد. با علامت شروع، نفر اوّل هر گروه به شکل زيگزاگ شروع به دويدن از بين موانع مى کند و به خط پايان مى رسد و پس از آن نفر دوم هر گروه الى آخر اين حرکت را انجام مى دهند.
تمرين ۲
دانش آموزان دوبه دو روبه روى يک ديگر مى ايستند. براى هر دو دانش آموز خطى به طول ۱ متر روى زمين بکشيد. با صداى سوت به صورت جفت پا از روى خط مى پرند. اين حرکت ۱۰ تا ۱۵ مرتبه به صورت متوالى تکرار مى شود.
تمرين ۳
دو صندلى يا دو مخروط را به فاصل هى ۵ متر از ي کديگر قرار دهيد. از دانش آموزان بخواهيد با علامت سوت، به صورت ۲ رفت و برگشت بين صندلى ها بدوند. براى ايجاد تنوع مى توانيد، فاصل هى بين صندلى ها را کم يا زياد کنيد.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
مهارت جاخالى دادن يکى از حرکات انتقالى است. تغيير مسير يا جاخالى دادن، حرکت تند و سريعى است که سبب مى شود فرد با تغيير مسير دادن از يک مانع ثابت يا متحرک عبور کند و با چرخش بدن، از آن دور شود.
نکات اساسى که بايستى رعايت شوند:
برخى از ايرادهاى معمولى هنگام اجراى مهارت جاخالى دادن
روش اجرا:
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
الف) ميز بايد حداقل نصف قد آن ها ارتفاع داشته باشد.
ب) صندلى بايد حداقل يک سوم قد آن ها ارتفاع داشته باشد.
ج) نشيمنگاه صندلى ۱۰ تا ۱۵ درجه شيب رو به جلو داشته باشد تا با استفاده از يک بالشتک کوچک بتوان سُرخوردن فرد را خنثى کرد. سطح ميز بايد ۱۵ ۱۰ درجه نسبت به افق و به سمت فرد شيب داشته باشد. در اين صفحه شکل سمت راست پايين صفحه تقريباً تصوير درستى را ارائه کرده است و ميز و صندلى مناسب فرد است. در تصوير بالا ميز و صندلى نامناسب انتخاب شده اند و در شکل سمت چپ پايين نيز ميز و صندلى ها بزرگ تر از قد دانش آموز هستند.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
تقسيم کلاس به چند گروه، توجيه گروه ها به مشورت درباره ى سؤالات و پاسخ گويى توسط سرگروه پس از اجازه ى معلم
روش اجرا:
اهداف کلی
مهارت در ضربه زدن با دست و پا
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
روش اجرا:
بازى هاى پيشنهادى
اهداف کلی
کسب مهارت در برخى از شيرين کارى ها (حرکات تقليدى، تشبيهى، ابداعى مربوط به رشته هاى ورزشى)
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
روش اجرا:
فعاليت با طناب بلند
وسايل مورد نياز: طناب بلند
دانش آموزان را به صورت يک صف مستقر کنيد. دو نفر طناب را، آهسته از سمتى به سمت ديگر حرکت مى دهند و نفرات ديگر در کنار طناب مى ايستند و به نوبت از روى آن مى پرند. از دانش آموزان بخواهيد جاهاى خود را تغيير دهند و افراد گردانند هى طناب نيز فرصت تمرين و پرش از طناب را داشته باشند.
پرش جفت پا و رفت و برگشت
در حالى که هر دو پا نزديک هم قرار دانش آموزان يک بار از روى طناب پرش مى کنند. در حالى که هر دو پا نزديک هم قرار دارد، دانش آموزان با يک جهش رفت و برگشت « پرش سنگين، پرش سبک » در هر نوبت از روى طناب مى پرند.
حرکت از جلو و پشت طناب
دانش آموز از روى طنابى که به سمت او مى چرخد، مى پرد و بار ديگر از پشت طناب به بيرون مى رود. از دانش آموزان بخواهيد به تمرين از روبه پشت طناب بپردازند، سپس جاى آن ها را تغيير دهید در حالى که سرود مى خوانيد ۲/۴/۶ و۲۰ بار از روی طناب بپريد (تعداد خطاها را بشماريد).
پيشنهاد: به جاى تمرينات ذکر شده در بخش محتواى آموزشى مى توان از اين بازى ها هم استفاده کرد.
عبور از دست ها
به دانش آموزان بگوييد: دست ها را گره کنند و جلوى بدن بگيرند. بدن را به جلو خم کنند و از روى دست هاى گره خورده، ابتدا پاى راست و سپس پاى چپ را عبور دهند.
پرش پاشنه
به دانش آموزان بگوييد: به سمت بالا بپرند و سعى کنند در حالت پرش، پاشنه ها را به بالا و پهلو آورده و آن ها را با هر دو دست لمس کنند.
صندلى هوايى
به دانش آموزان بگوييد: بايستند و در حالى که پاها از يک ديگر باز هستند و دست ها به طرف جلو و در ارتفاع قرار دارد، به هوا بپرند و سعى کنند زانوهاى خود را به کف دس تها رسانده و به شکل صندلى درآورند. اين عمل را تکرار کنند و هر بار بالاتر بپرند.
اگر بمانى، برنده ميشى
نحوه ى استقرار دانش آموزان: دايره يا مربع هر گروه در داخل دايره اى قرار مى گيرد. با علامت مربى بازى شروع مى شود و هريک از افراد سعى مى کند ديگرى را به وسيله ى هل و فشار دادن از درون دايره خارج سازد. نفرى که از دايره خارج شود، بازنده و آخرين نفرى که در دايره مانده است، برند هى بازى شناخته خواهد شد.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
حرکت اوّل: کشش عضلات ساق پا عضلات ران
حرکت دوم: کشش عضلات تنه
دانش آموزان روى شکم مى خوابند. کف دست ها را در طرفين بدن روى زمين (تشک) قرار مى دهند. بالاتنه را از زمين جدا مى کنند و به سمت بالا و عقب قوس مى دهند. ۱۰ تا ۱۵ ثانيه مکث کنيد. تا عضلات سينه اى، شکمى، چهارسرران و ساعد کشيده شود.
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
روش اجرا:
حرکت اوّل : استقامت عضلات پايين تنه
دانش آموزان در يک ستون به فاصله ى يک دست روى زمين مى نشينند. درحالى که از دست ها در پشت به حالت تکيه گاه استفاده مى کنند، حرکات زير را به ترتيب انجام مى دهند:
حرکت دوم : استقامت عضلات بالاتنه
اهداف کلی
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
دانستنیهای معلم:
روش اجرا:
دست ها را بازکنند در حالت سربالا نفس عميقى بگيرند، سپس خم شوند و عمل بازدم را انجام دهند. چند مرتبه اين عمل را تکرار کنند تا ضربان قلب و تعداد تنفس آن ها کاهش يابد. هما نطور که دانش آموزان راه مى روند، با علامت معلم هر گروه آماده مى شوند و به ترتيب حرکات زير را انجام مى دهند:
اهداف کلی
مهارت در شناخت مفاهيم از طريق فعّاليّت ( جهت يابى ۲ ).
اهداف جزئی:
حیطه دانشی:
حیطه مهارتی
حیطه نگرشی:
روش اجرا:
دانش آموزان را به صورت پراکنده مستقر کنيد. از آن ها بخواهيد: خود را بالا بکشند و با صداى طبل خود را روى زمين بيندازند.
اين حرکت را:
سطوح: حرکات در ارتفاعات مختلفى يعنى بلند، متوسط و کوتاه انجام مى شود (به عنوان مثال: ايستادن روى انگشتان پا، ايستادن معمولى و چمباتمه زدن).
به زمين افتادن: از دانش آموزان بخواهيد، روى زمين بيفتند، بگذارند جاذب هى زمين آن ها را به سمت پايين بکشد، تصور کنند که هيچ استخوانى در بدنشان نيست.
از آن ها بخواهيد، بپرند و با پاهاى خود سه چيز متفاوت بسازند. پاها را از هم بازکنند و به هم بچسبانند، جلو و عقب بگذارند، به صورت ضربدر روى هم قرار دهند.
تکرار کنند، چند حرکت ديگر با پا را نشان دهند.
پرش:
وسايل مورد نياز: براى هر دانش آموز يک جاى مربع شکل يک وسيله ى هشداردهنده دانش آموزان را در مربع هاى پراکنده مستقر کنيد.
از آن ها بخواهيد:
لى لى:
وسايل مورد نياز: براى هر دانش آموز يک جاى مربع شکل يک وسيله ى هشداردهنده دانش آموزان را در مربع هاى پراکنده مستقر کنيد.
از آن ها بخواهيد:
هل دادن و کشيدن:
هل دادن: هل دادن به معناى فشار دادن قسمتى از بدن با زور به يک شیء و به منظور جابه جا کردن آن شیء از يک نقطه به نقط هى ديگر است.
کشيدن: کشيدن به معناى به کارگيرى نيرو به منظور حرکت دادن يک شیء به سمت بدن است.
از آن ها بخواهيد:
امدادى چيدن و برچيدن:
وسايل مورد نياز: قطعات چوب /نحوه ى استقرار دانش آموزان: ستونى
کلاس به دو گروه تقسيم مى شود و به موازات هم در دو ستون پشت خط شروع مى ايستند. در فاصله ى ۶ مترى هر ستون دايره هايى به قطر نيم متر که از يک ديگر يک متر فاصله دارند، روى زمين کشيده مى شود.
در کنار هر خط شروع به تعداد دايره ها توپ يا چوب استوانه اى شکل يا قوطى هاى حلبى قرار مى دهيم. با فرمان مربى افراد اوّل هر ستون يکى از اشياى کنار خط شروع را برمى دارند و با سرعت به سمت دايره ى اوّلى مى دوند. آن را داخل دايره قرار مى دهند و به سرعت برمى گردند و دست خود را به نفر بعدى زده، خود به آخر ستون مى روند. نفر بعدى نيز مانند او يکى ديگر از اشيا را برمى دارد و به سرعت در دايره ى دوم قرار مى دهد. بازى همچنان ادامه مى يابد تا تمام اشيا داخل دايره ها قرار گيرند (چيدن). اين بار کسى که آخرين شیء را در داير هى آخر قرار مى دهد، به مجرد مراجعت نفر بعدى بايد حرکت کند و شیء داخل اوّلين دايره را با خود بياورد. اين عمل مرتب توسط افراد بعدى انجام مى گيرد تا کلّيه ى اشيا از داخل دايره ها جمع آورى گردد (برچيدن) بازى ادامه مى يابد و برنده گروهى است که زودتر امدادى خود را به پايان برساند.
مقررات
طنا ب بازى:
وسايل مورد نياز: دو عدد طناب بازى/نحوه ى استقرار دانش آموزان: ستونى
کلاس به دو گروه تقسيم مى شود. هرگروه داراى يک طناب است. بازى به اين ترتيب شروع مى شود که افراد اوّل هر گروه با طناب زدن تا فاصله ى معينى که قبلاً تعيين شده، مى روند و برمى گردند و طناب را به نفر بعدى گروه خود مى دهند و خود به آخر صف مى روند. گروهى که زودتر امدادى خود را به پايان برساند، برنده شناخته مى شود.
امدادى:
کلاس به چند گروه مساوى تقسيم مى شود و در پشت خط به شکل ستون قرار مى گيرند. افراد جلوى ستون در فاصله ى پنج قدمى مى ايستند و بدن را به جلو خم نموده، دست ها را به زانو مى گيرند و سر را کاملاً پايين مى آورند. با فرمان مربى نفر دوم هر ستون حرکت مى کند و با دست گذاشتن به پشت نفر جلويى به صورت پرش جفت از روى او مى پرد و در پنج قدمى (نقطه اى که قبلاً تعيين شده) مثل نفر اوّل بدنش را خم مى کند. نفر سوم ستون از روى دو نفر مى پرد و بازى به همين ترتيب ادامه پيدا مى کند تا نفر آخر از روى هم هى افراد ستون خود بپرد. گروهى برنده بازى است که زودتر امدادى خود را به پايان برساند.
مقررات
نام بازی : استاد را بگیر، شاگرد را نگیر. (بومی ــ محلی).
هدف : بهبود وتوسعه مهارت بنیادی لی لی، دویدن، جا خالی دادن، استقامت قلبی ــ تنفسی، قدرت و استقامت عضلات پایین تنه، چابکی، ادراک شنوایی
شایستگی های پایه : همکاری، مسئولیت پذیری، مهارت کار با دیگران، احترام به قوانین و مقررات، تقویت رهبری حفظ و اشاعه بازی های بومی محلی.
تجهیزات : گچ یا مخروط، کاور.
محوطه بازی : فضای باز یا سرپوشیده متناسب به تعداد دانش آموزان.
شرح بازی : محوطه مناسب بازی با گچ یا مخروط مشخص میشود. دو نفر از دانش آموزان در نقش استاد و تعقیب کننده به قید قرعه انتخاب میشوند و سایر دانش آموزان در نقش شاگرد در محوطه بازی آزادانه حرکت میکنند. بازی با صدور یکی از فرمانهای استاد را بگیر، استاد رانگیر، شاگرد را بگیر، شاگرد را نگیراز طرف استاد آغاز میشود.فرد تعقیب کننده بعد از شنیدن و درک فرمان، استاد یا شاگردان را تعقیب میکند تا جایگزینی برای خود پیدا کند و سایرین با فرار از دست او تلاش میکنند خود را از دسترس دور نگه دارند. استاد در طول بازی با تشخیص صحیح و تغییر به موقع فرمان تلاش میکند خود و شاگردان را نجات دهد.در طول بازی با توجه به توانایی دانشآموزان و موضوع آموزش از حرکات دویدن و لی لی به تناوب استفاده شود.
ملاحظات :
نکات ایمنی :
نام بازی : بادکنک های پرنده.
هدف : بهبود وتوسعه مهارتهای بنیادی ضربه زدن با دست، هماهنگی چشم و دست، ادراک حس ــ حرکت.
شایستگی های پایه : مراقبت از خود و دیگران، رعایت نظم و قانونمداری، همکاری ومشارکت.
تجهیزات : روزنامه، بادکنک به تعداد دانش آموزان.
محوطه بازی : فضای باز یا سرپوشیده در اختیار.
شرح بازی : با استفاده از طناب یا تور زمین بازی به دو نیمه تقسیم میشود. دانش آموزان در دو گروه مساوی درزمین بازی مستقر میشوند. یک روزنامه لوله شده برای ضربه زدن و یک بادکنک در اختیار هر گروه از دانش آموزان قرار داده میشود. با علامت معلم (صدای سوت) دانش آموزان باید تلاش کنند با ضربه زدن بادکنک را به زمین دیگری بفرستند. بعد از دو دقیقه بازی را متوقف کنید گروهی که کمترین بادکنک را در زمین خود داشته باشد برنده است. تغییرات نمونه : میتوان مستقیماً از دست برای ضربه زدن استفاده کرد. میتوان تعداد بادکنک ها را کم یا زیاد کرد.
ملاحظات :
نکات ایمنی : فاصله جانبی رعایت شود.
نام بازی گل بزن، گل نخور.
هدف : بهبود و توسعه مهارت بنیادی ضربه زدن با دست، هماهنگی چشم و دست.
شایستگی های پایه : رعایت نظم و قانون مداری، مهارت کار با دیگران، مشارکت و همیاری.
تجهیزات : بادکنک به تعداد گروه ها، گچ یا چسب کاغذی.
محوطه بازی : فضای باز یا سر پوشیده در اختیار.
شرح بازی : پس از انتخاب محوطه بازی متناسب با سن، تعداد وفضای موجود، زمین به دو قسمت مساوی تقسیم شده وخطوط انتهایی هرنیمه از زمین مشخص گردد. دانش آموزان دردو گروه مساوی به صورت پراکنده در هر دو نیمه مستقر میشوند و در اختیار هر گروه یک عدد بادکنک قرار میگیرد. با علامت معلم و شروع بازی افراد هر گروه تلاش میکنند بادکنک گروه خود را با ضربه دست و پاس کاری به انتهای زمین رقیب برسانند و از خط انتهایی عبور دهند تاصاحب یک امتیاز شوند. همچنین با دفاع مناسب مانع عبور بادکنک گروه مقابل از خط انتهایی زمین خود شوند به هر گروهی که موفق به عبور بادکنک از خط انتهایی گروه مقابل شود یک امتیاز تعلق می ً گیرد. بعد از هر امتیاز (گل) بازی مجددا از نزدیک خط میانی آغاز میشود.
ملاحظات :
نکات ایمنی :
نام بازی : وسطی با پا.
هدف : بهبود و توسعه مهارت بنیادی دریافت و ضربه زدن با پا.
شایستگی های پایه : مراقبت از خود و دوستان در بازی، کنترل هیجانات، رعایت نظم و قانون مداری.
تجهیزات : توپ تنبل، گچ.
محوطه بازی : فضای باز یا سرپوشیده متناسب به تعداد دانش آموزان.
شرح بازی : دانش آموزان در گروه های مساوی به اشکال مختلف (دایره، مربع یا دو صف مقابل هم) سازماندهی میشوند. در هر گروه یک نفر به قید قرعه در وسط قرار میگیرد ویک عدد توپ در اختیار سایر دانش آموزان که در محیط قرار گرفته اند قرار داده میشود. با علامت معلم و شروع بازی دانش آموزان تلاش میکنند با ضربه زدن به توپ و پاهای نفر وسط را نشانه روند در صورتیکه توپ به پای نفر وسط اصابت کندجای او با ضربه زننده عوض خواهد شد. دانش آموز وسط باید تلاش کند با پریدن و جا خالی دادن مانع برخورد توپ شود.
ملاحظات :
نکات ایمنی :
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه ششم درس اول / پرش جفتی ضربدری طرز اجرا: مطابق تصوير دانش آموز در مرکز ضربدر قرار می گيرد. با علامت
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه پنجم درس اول / تمرين سازما ندهى ، گروه بندى و ارز شيابى تشخيصى اهداف کلی کسب مهارت در شناخت مفاهيم
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه سوم درس اول / حرکات پایه اهداف کلی: لی لی کردن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با لى لى کردن صحيح
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه اول درس اول / حرکات پايه اهداف کلی: مهارت در راه رفتن اهداف جزئی: حیطه دانشی: آشنايى با ايستادن و راه
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه دوم درس اول / مهارت در حرکات پايه ( بررسى ميزان يادگيرى در پايه ى اوّل ) اهداف کلی: بررسى ميزان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با مفهوم فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعالیت جسمانی / آمادگی جسمانی فعاليت جسمانی: به هر گونه حرکت بدن گفته
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی نحوه آموزش مهارت های حرکتی آموزش مهارت های حرکتی (مرحله پياده کردن هدف) آموزش مهارت های حرکتی با هر روش تدريسی
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی آشنایی با الفبای حرکتی خصوصیات سنی و رشدی دانش آموزان دبستانی طراحی نحوه و زمان بازی مستلزم آشنایی معلم با خصوصیات
fff ggg jl موضوعات آموزشی درس تربیت بدنی پایه چهارم درس اول / آشنايى با سازماندهى، گروه بندى و ارزش يابى تشخيصى اهداف کلی مهارت در شناخت مفاهيم از طريق
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی بازی در برنامه درس تربیت بدنی بازی چیست و در برنامه درسی تربیت بدنی چه جایگاهی دارد؟ شروع بازی را میتوان
fff ggg jl آموزش درس تربیت بدنی دوره ابتدایی توصیه هایی برای معلمان توصيه هايی برای معلمان در آموزش محتوای برنامه به تعداد جلسات آموزشی در طول سال تحصيلی طراحی
با اسپرت آموز به روز باشید!